Popáté a přece zase trošku jinak. Trail Ostrava, běžecká exkurze terény moravsko-slezské metropole, otvírá již devátý ročník největšího terénního seriálu v zemi, MIZUNO TRAIL RUNNING CUPU. Už tuto sobotu 27. dubna 2019.

Trať se až na kratší pasáž okolo radnice ve Slezské Ostravě oproti loňsku nemění. Vyráží se z Nové Karolíny slezskoostravskému hradu ze 13. století, pak podél řeky Ostravice pod vilovou čtvrť, směrem k bývalému dolu Petra Bezruče až na sopečnou haldu Ema, unikátní biotop s vnitřní teplotou 1500 stupňů Celsia a subtropickým klimatem na povrchu, s nejvyšším vrcholem města 324 metrů vysoko a pak… zpět.

Desítka (loni přesně 10,7 km, původně třináctka, o rok později dvanáctka), která se tu podle povětrnostních podmínek, ovlivňujících terénní pasáže, běhá od čtyřiceti minut. Převýšení činí 220 metrů a nejtěžší stoupání má 16,5%.

Tvůrcem okruhu je přední horský běžec a místní rodák Tomáš Maceček. A historická listina vítězů vypadá následovně: 2018 za sucha Ondřej Fejfar a Andrea Krstevová, 2017 těsně po zastavení povodňové hrozby Václav Bitala a Radka Faltusová, 2016 v ještě chladném jarním dopoledni Tomáš Lichý a Andrea Krstevová, 2015 v tropickém letním žáru Lukáš Olejníček a Pavla Schorná.

Doprovodná pětka, letos slušně obsazená vede po stejné trati podél řeky k radnici a zpět. Zvládnete ji i s dětmi.

Novým partnerem seriálu se stává Mizuno. „Běžci se vyvíjejí a postupně směřují do terénu ke stále zajímavějším výzvám až k trailům. A my je v tom chceme doprovázet,“ tvrdí běžečtí experti osvědčené japonské značky. I v Česku podporuje svoji běžeckou sestavu, jejíž členové se objeví i na tratích MTRC.

Čas letošního ostravského startu se posouvá ke 13. hodině, pro pětku i desítku, před tím čeká blok závodů dětských kategorií. Vše okolo tradičního epicentra v bývalé staré koksovně v Trojhalí/Nové Karolíně, kde se tentokrát můžete těšit i na testovací centrum značky Mizuno.

Vyhlašuje se a odměňuje jako obvykle top 3 v deseti věkových kategoriích kromě absolutního pořadí a také závodů dvojic (muži, ženy nebo mixy), nová účastnická medaile čeká v cíli na všechny.

Videotrailery a další informace najdete na www.trailrunningcup.cz,

přihlásit se můžete i na www.sportt.cz

Mizuno Trail Running Cup pokračuje 26. 5. Trailem Praha na Petříně (10 a 5 km) se zjemnělým profilem. Do hor se vyráží 8. 6. půlmaratonem na Dolní Moravě.

Kalendář Mizuno Trail Running Cupu 2019

  • 27. 4. Trail Ostrava 10/5 km
  • 26. 5. Trail Praha 10/5 km
  • 8. 6. Králický půlmaraton 21/5 km
  • 30. 6. Ještědský půlmaraton 21/5 km
  • 3. 8. Krkonošská padesátka 50/25/5 km
  • 17. 8. Lipenský půlmaraton 21/5 km
  • 6. 10. Česko-německý půlmaraton 21/5 km
  • 20. 10. Praha-Dobříš 42 km
  • 3. 11. Motolské jamky Praha 10/5 km