Ukázal, že je na tom opět velmi dobře. Jiří Petr je sice o rok starší, v nové sezoně Triexpert Cupu však naznačil, že moc ze své rychlosti za zimu neztratil. Ve druhém díle brněnského seriálu v Pisárkách nedal ve středu univerzální vytrvalec nikomu šanci a na šestikilometrové obrátkové trati přes Červený kopec zvítězil v čase 19:25 minuty. Na svůj rekordní čas z roku 2016 na stejné trati sice něco ztratil, ale zaběhl obdobný čas jako loni. Mezi ženami si druhý triumf v řadě bez problémů připsala Tereza Durdiaková.

Druhý v takřka ideálním běžeckém podvečeru finišoval v parku Anthropos nováček David Žigo, jenž při startu letošního Triexpert Cupu minulý týden obsadil na dráhové pětce třetí pozici. „Přijel jsem do Brna studovat medicínu. O Triexpert Cupu mi pověděl kamarád Lukáš Cintula, jenž už ho nějakou dobu běhá. Podnik se mi zamlouvá, jde pro mě o dobrý trénink a plánuju se účastnit pravidelně. Pokud mi to tedy škola dovolí,“ povídal budoucí doktor, který reprezentuje Slovensko v duatlonu a za vítězným Petrem zaostal o 42 vteřin.

Oproti minulému startu si polepšil i další mladík ve startovním poli, v Pisárkách třetí Adam Szymanik. Za druhým Žigem doběhl jen o sedm sekund nazpět, tudíž se možná v příštích závodech dočkáme zajímavých soubojů mezi oběma zástupci nastupující generace.

Bývalá akvabela a triatlonistka Durdiaková, která se v současnosti specializuje na maratonskou trať, nedala podruhé v řadě nikomu čuchnout. Když vezmeme i minulý ročník, vyhrála dokonce už potřetí v řadě. Na asfaltové trati zaběhla Durdiaková čas 22:39 minuty a druhou Lenku Polachovou porazila téměř o propastné dvě minuty.

Třetí příčku v příjemném podvečeru obsadilo zbrusu nové jméno ve startovní listině Triexpert Cupu. O víc jak půlminutu za Polachovou finišovala Anna Korobko. „Jsem v Česku osm měsíců, přijela jsem za manželem, který tu pracuje. Pocházím z Uzbekistánu a žila jsem v Rusku,“ vykládala drobná vytrvalkyně velmi zdatnou Češtinou, natož že u nás žije teprve krátkou dobu.

„Nejraději běhám dlouhé orienťáky a trailové závody. O Triexpertu jsem se dozvěděla tak, že kamarád závod v Pisárkách olajkoval na Facebooku a na mě to vyskočilo. Bydlím kousek, tak jsem si přišla zaběhat,“ usmívala se zahraniční účastnice, která se teprve po závodě dozvěděla, že se Triexpert Cup skládá z dvaceti dílů.

Po druhém závodě přijde kvůli dvěma středečním státním svátkům dlouhá pauza. Příznivci Triexpert Cupu se znovu sejdou až ve středu 15. května. Bude to však stát za to! V plánu je totiž letošní očekávané novinka v podobě nejkratšího závodu seriálu v Centru Kociánka v Králově Poli, které letos slaví stoleté výročí.

Závod přitom nebude výjimečný jen místem a vzdáleností, ale i formátem. Startovat se totiž bude intervalově po dvojicích ve třech časových úsecích. První je na programu v pět hodin odpoledne a je určený nejpomalejším běžců, druhý startuje od šesti hodin a měli by ho absolvovat průměrní závodníci, poslední vlna přijde na řadu v sedm hodin večer a je určena pro nejrychlejší běžce.

Výsledky