Každá vítězná série má nějaký konec. To si mohl po osmém ročníku Vysockého krosového půlmaratonu říci čtyřicátník Miloš Kratochvíl, žijící v nedalekých Holicích a závodící za Hvězdu Pardubice.

Navíc letos si pořadatelé z obce ležící na hlavní silnici 35 mezi Vysokým Mýtem a Holicemi se závodem pozitivně pohráli. Zrušili soutěž na dvě kola, nechali závod na jedno (7,2 kilometru součet stoupání cca 100 metrů), tři kola (půlmaraton – 21,6 km) a nově pro děti zavedli trojku – běh na 3,5 kilometru. I když bylo spíše podzimní, ne moc příjemné na čekání, ale pro běh slušné, počasí, byl překonán rekord v počtu startujících, kterých bylo přes 230. Navíc byl na okruhu změně směr běhu, takže vytrvalci nemuseli v první polovině kola zdolávat dvě strmá lesní stoupání, ty sbíhali, ale čekali je dvě mírnější, ale táhlá. Dle mého názoru byl okruh takto běhavější.

Miloš vyhrál prvních šest ročníků. Vloni, když nebyl v optimální formě, šel závod na dvě kola a zase vyhrál. Vzhledem k Milošově momentální formě se očekávalo, že půlmaraton vyhraje po sedmé. „Mám obavy z mladých závodníků a myslím si, že by mohli překvapit,“ řekl před startem Miloš. A celkem se trefil. Žákem, který porazil mistra, byl o generaci mladší Milan Viktora z Pardubic.

Po dvou kolech měl Viktora, který pochází z Hodonína a věnuje se veslování, několikasetmetrový náskok. „Nikdy jsem tak dlouhý závod neběžel. Nejvíce 14 kilometrů okolo Brněnské přehrady. Nakopl jsem to od startu naplno, ale v závěrečných kilometrech mi došlo a šel jsem je po pěti minutách na kilometr a soupeř mě téměř doběhl,“ řekl po závodě v cíli vítěz – 1:24:43. Druhý Kratochvíl, s nímž v úvodu závodu běžel třetí Lukáš Maier z KRB Chrudim – 1:28:28, ztrácel pouhých 12 sekund. Takže nejlepším výkonem Vysockého krosového půlmaratonu je nadále tři roky starý Milošův čas 1:17:45.

Maier doběhl ve středu druhý na Malé ceně Monaka za populárním orienťákem Hepym – Davidem Hepnerem z Hradecké Slavie a i ve Vysoké byl velmi spokojen. „Krásné prostředí, skvělá práce organizátorů, občerstvení, zázemí. Nakonec z toho byla dřina, ale krásná a 3. celkové místo. Příští rok si Vysokou určitě nenechám ujít.“

Celkově pátý byl borec SDH Ostřetín Jiři Hořčička – 1:30:44, který byl pátý na letošním českém šampionátu v běhu na 100 kilometrů, které dal za 7:51:36 hodiny.

Pořadatelé oceňují i nevzdálenějšího účastníka. Tím byl v minulých ročnících Daniel Martinéz Tapia z Peru. „Letos na náš závod nepřiletěl,“ pravil s úsměvem jeden z pořadatelů. Takže oceněn byl Paolo Cammarota z Itálie, celkově 11 za 1:37:38. Chtěl sice pronést zdravici v lámané slovenštině, ale pořadatelé stejně jako u borce z Peru si vyžádali proslov v jeho rodném jazyce, byla to však slova oslavující závod, takže mu všichni rozumněli.

Celkově na 13. místě byla nejlepší žena Deniska Kozáková z Hradce Králové startující za Hvězdu Pardubice v ženském traťáku 1:38:48 za což byla odměněna tisícikorunovou prémií.

Cenu pro nejstaršího účastníka obdržel šedesátník Zdena Petržílek z KBR Chrudim, který byl velmi spokojen s časem 2:14:44.

Závodu se zúčastnila i nejstarší absolventka triatlonu Winterman, říjnový ironman, který se plave v Labi a závěrečný maraton má cíl na vrcholu Ještědu, Jana Janouchová z Hradce Králové – 2:09:29.

Cena pro posledního půlmaratonce v limitu tří hodin je nazvána jako cena pro běžce, kterému se nejvíce líbala trať, a tu letos doslova vybojoval Josef Krátký z Vysoké nad Labem za 2:53:34. „Cenu jsem už jednou dostal, a to před pěti lety, kdy jsem byl o deset kilo lehčí a v pohodě běžel za 2:48. Pak jsem radši běhal závod na dvě kola. Letos byla volba trati, když byla zrušena 14, jasná. Byla to však neskutečná dřina a po prvním kole, které jsem dal za 57 jsem si myslel, že jsem zralej na ručník, ale dokázal jsem se dokonale smáčknout.“

V závodě na jedno kolo uspěla Milošova přítelkyně Šárka Eliášová z Holic, která vyhrála za 33:32 před o dvě generace mladší Emou Dvořákovou z Iscarexu 36:39. V mužích uspělo mládí – David Král – 28:06 porazil v pohodě padesátníka Mojmíra Svobodu z Pardubic – 29:07.

Na „trojce“ byl nejlepší Matouš Kareš za 17:47 před Vítkem Červeným (17:54) a Danielem Uchytilem (17:59). Celkově čtvrtá byla Anna Mohoutová (18:39). Pro děti měli pořadatelé připraveny originální půlmaratonské medaile.

Celý závod byl ukončen losováním cen v běžecké tombole a koncertem rockové kapely.

První myšlenka na běžecký závod se ve Vysoké u Holic zrodila na sklonku roku 2011. Nápad byl prezentován na schůzi Sboru dobrovolných hasičů Vysoká, kde se setkal s kladnou odezvou a souhlasem členů. Zároveň se pořadatelé dohodli na tom, že hlavní závod bude doplněn i o kratší vzdálenosti, tak aby se závodu mohla zúčastnit i mládež nebo ti, kteří si chtějí zazávodit a vyzkoušet svoji kondici, ale na půlmaratonskou vzdálenost se necítí. První ročník vyhrál Miloš Kratochvíl v čase 1:24:20 hodiny. V ženách vyhrály v minulých ročních známé atletky jako jsou Anna Krátká ze Svitav (v rekordu), Eva Pončová z Jaroměře a Alena Bojanovská ze Žďáru nad Sázavou (v rekordu). Smolařkou je Katka Kubiasová z Vlčkovic, která byla dvakrát druhá (za Krátkou a Pončovou), když při druhém startu přišla o prvenství kilometr před cílem.

Výsledky