Petr Válek (44) je čtyřnásobný otec a manažer logistiky, který běhá za SK Babice. Jeho jméno není fanouškům ultramaratonských distancí neznámé, má za sebou trojnásobnou (pokaždé úspěšnou) účast na Spartathlonu a je úřadujícím mistrem republiky v běhu na 24 hodin.

Během dospívání snil o tom, že se stane profesionálním cyklistou a za prázdniny zvládl na žluté limonády a tatranky natočit stovky kilometrů. Jenže pak mu udělala tlustou čáru přes životní plány rakovina. Petr ji dokázal porazit, ale příběh sportovce se začal znovu psát až o mnoho let později, když stejně jako spousta z nás začal běhat proto, aby shodil něco z lety nastřádaných kilogramů.

První maraton běžel v roce 2011 v čase 4:15:30, od té doby si jich na své konto připsal několik desítek. U maratonské distance ale nezůstal a postupně se propracoval až k závodům nejdelším. Tento víkend se pomyslný kruh přerodu cyklisty v běžce uzavřel – na, pro cyklistické fanoušky velmi dobře známé, trase Milán – Sanremo, kde si doběhl pro druhé místo.

BB: Máš za sebou silniční ultramaraton Milán–Sanremo, který měří těžko uvěřitelných 285 kilometrů a většina sportovních fandů ho zná jako cyklistický závod. A hlavně, doběhl jsi druhý. Jak se vlastně člověk dostane k tomu, aby uběhl vzdálenost, která mnohé z nás bolí i v autě?

Petr: Cesta je to samozřejmě dlouhá. K 290 kilometrům se nedá dost dobře skočit od půlmaratonu, ale třeba takový závod na sto kilometrů je už slušný lakmusový papírek a zkouška, jak něco takového může vypadat. Pro běžce, kteří zvládají čtyřiadvaceti­hodinovky, případně závody na 200 kilometrů, už to je potom splnitelná výzva.

Běhání ultra už je spíš než koníček životní styl, je to určitý únik z každodenní reality, způsob jak vypnout hlavu a uniknout před pracovními a vůbec běžnými starostmi moderní doby.

BB: Výkonem 32:17 jsi jasně potvrdil, že loňský výsledek na Spartathlonu (26:49:41) a vítězství v mistrovství republiky v běhu na 24 hodin (234,353 km) nebyly žádnou náhodou. Jaká se sešla v Itálii konkurence?

Petr: Na startu se nás sešlo 63, dokončilo 44 lidí. Při pohledu na startovní listinu bylo zřejmé, že většina účastníků jsou místní, kteří mají nějaké zkušenosti s ultratraily, případně běhy na 48 hodin, nicméně favoriti jsme byli čtyři: Portugalec João Oliveira, Péter Toldi z Maďarska, domácí Matteo Ceroni a já. U nás se předpokládalo, že budeme bojovat o pódium. Za největšího favorita platil Oliveira, vynikající běžec (mimo jiné vítěz Spartathlonu z roku 2013, kdy se do cíle dostal v čase 23:29:08 – pozn. red.) – soustředila se na něj veškerá pozornost a o to to měl těžší. Ceroni je na podobné distanci v podstatě novic, podal naprosto fantastický výkon a napínavou přetahovanou nakonec o téměř hodinu vyhrál zcela zaslouženě. Péter Toldi překonal problémy se zraněním a v závěru se na mne dotahoval, ale náskok jsem měl už dostatečný.

BB: Mezi silničními ultramaratony je vedle extrémního, amerického Badwater Marathonu nejznámější nejspíš řecký Spartathlon. Tam jsi byl už třikrát, třikrát jsi dokončil a teď se tam chystáš po čtvrté. V čem se Milán–Sanremo od Spartathlonu nejvíc liší?

Petr: Samozřejmě kromě prestiže se liší vzdáleností: Milán–Sanremo je o maraton delší než Spartathlon; zatímco na Spartathlon jsou kvalifikační kritéria, na Milán–Sanremo se může přihlásit, kdo chce. Je tu i zásadní organizační rozdíl – Spartathlon je po celou zajištěný pořadatelsky, máte tam občerstvovací stanice, zázemí pro závodníky, ubytování atd. Ultra Milán–Sanremo je proti tomu v podstatě punková akce, kde na vás na trase čekají všehovšudy čtyři občerstvovací stanice a trasa je na silnici vyznačená velmi sporadicky a nahodile.

Závodník je tím pádem odkázaný na svůj podpůrný tým – ono by se to dalo samozřejmě běžet i s kreditní kartou a batohem, ale to už by byl punk na druhou. Od čtyřicátého druhého kilometru může v Itálii závodníka doprovázet pacer, jinak je doprovod možný pouze autem, takže není možné jet třeba na kole (jako třeba na Ultrabalatonu). Na Spartathlonu se support týmy mohou s běžci setkat jen na určitých stanicích, ale ne na všech. To je další rozdíl.

BB: Doprovodné vozidlo ti dělal náš aktuálně nejlepší silniční ultramaratonec Radek Brunner s manželkou Janou. Jak vaše spolupráce fungovala?

Petr: Naprosto fantasticky. Jsem Radkovi nesmírně vděčný, byl to pro mě obrovský zážitek mít vedle sebe jako pomocníka elitního světového běžce s takovými výsledky, jako má on. A zároveň je to můj skvělý kamarád. On i jeho žena Jana mi zajistili nejen materiální podporu ve smyslu „podej pití, podej jídlo, podej gel“, ale neskutečně mě podpořili mentálně.

V sobotu se mnou Radek běžel 60 kilometrů, v neděli 40 a na dalších 20 se ujala role pacera Jana. Na téměř polovině trasy jsem tak měl společnost, což bylo skvělé. Závod se totiž běží za plného provozu, a když se probíhalo frekventovanými úseky, jako jsou vesnice nebo města, funguje pacer vlastně také jako průvodce mezi kruhovými objezdy a křižovatkami a člověk se může soustředit jen sám na sebe a na běh – nemusí hledat trasu, nemusí se zabývat provozem a vším okolo, což je velikánská pomoc.

Teď, druhý den po doběhu, jsem se svým výsledkem naprosto spokojený. Podařilo se mi dosáhnout toho, o čem jsem mluvil už dopředu jako o ideálním výsledku – vím, že jsem běžel na svém naprostém maximu. Vím, že si Radek moc přál, abych vyhrál, abych uspěl. Viděl jsem to, a že jsem mu to bohužel nesplnil, je pro mě vlastně jediná kaňka na celém závodu.

BB: Co vlastně vítěz podobných závodů získá? A je u nás možné dělat silniční ultra profesionálně? Máš třeba nějaké sponzory, kteří by ti případně pomáhali s vybavením, doplňky atp.?

Petr: Dostal jsem dvě trofeje, jednu za dokončení a jednu za druhé místo, k ní ještě na krk medaili a to je asi tak všechno. Na ultra závodech se toho skutečně moc nezíská a je otázka, zda se vůbec dá dělat silniční ultramaraton profesionálně. Můžou si to možná dovolit běžci, kteří vydávají knihy s radami, jak běhat ultra, ale těch je celosvětově skutečně jen hrstka, elitní běžci mívají například materiální podporu od sponzorů, ale z toho se nedá vyžít, to vám maximálně tak ušetří náklady za vybavení.

Já sám žádné sponzory nemám, nemám žádnou firmu, která by mi pomáhala s vybavením. Jediné co se mi vlastně dostává jsou gely Agave9, na které nedám dopustit a které se mi v posledních letech nesmírně osvědčily.

BB: Je silniční ultramaraton disciplínou jen pro vyvolené? Nebo v něm může uspět v podstatě každý, kdo je ochotný věnovat tréninku dostatečné množství času a úsilí?

Petr: Pro vyvolené určitě není, ale jako u veškeré lidské činnosti, i u vytrvalostního běhu máme každý od přírody danou jinou míru talentu. Ten se pak v kombinaci s úsilím, jenž jsme schopní a ochotní věnovat tréninku, odrazí na výsledcích. Nicméně určité tělesné dispozice jsou pro úspěch v ultra nezbytné.

BB: Jak se vlastně připravuješ? Jak trénuješ a kolik času týdně strávíš tréninkem?

Petr: Běžecký rok mi začíná v listopadu a končí koncem října. Zimní část jsem letos věnoval síle a rychlosti a od února jsem přecházel na vytrvalost, s tím, že největší objemová zátěž mi začínala deset, jedenáct týdnů před závodem a kulminovala před dvěma týdny. To se mi týdenní objemy pohybovaly mezi 160 a 170 km, což mi zabere zhruba 13 hodin času.

BB: Vede někdo tvoji přípravu? Dodržuješ nějakou zvláštní životosprávu? Jak regeneruješ? Děláš doplňkové sporty?

Petr: Žádnou zvláštní životosprávu nedodržuju, doplňkové sporty neprovozuju a přípravu mi nikdo nevede, ale pro radu si chodím právě k Radkovi, kterého považuji za svého mentora, a na jeho rady a doporučení hodně dám. Regeneruju nejradši spánkem, ten považuju pro ultra za naprosto zásadní.

BB: Jak se na tvoje extrémní běhání a závodění tváří doma?

Petr: Snažím se běhání do rodinného i pracovního života zakomponovat tak, aby ani jeden pokud možno netrpěl. Někdy se mi to daří líp, jindy hůř a pak se moje běžecké úsilí, samozřejmě, setkává s menší mírou tolerance. Moje žena Radka má pro mé běhání pochopení, za což jsem jí velmi vděčný.

BB: Kde bereš motivaci? V tréninku, během závodů…

Petr: Největší motivací je vždycky nějaký cíl, v případě běhání tedy závod. Ale mě baví nejvíc samotná příprava a na tu se taky vždycky nejvíc těším. Když můžu sledovat, jak se (ne)posouvám a jak trénink (ne)funguje. Čím je závod blíž, tím je člověk nervóznější, bojí se, aby nechytil nějakou virózu nebo se třeba nezranil.

BB: Kam se chystáš teď?

Petr: Přesně za čtyři měsíce na Spartathlon a měsíc na to do Francie, kde se bude v Albi konat mistrovství světa v běhu na 24 hodin, pokud se tedy nominuji. A nejaktuálněji mě čeká regenerační fáze – potřebuji si vyzkoušet, co mi zabírá, abych se na podzim dokázal během čtyř týdnů dostat po Řecku do stejné formy, jakou (snad) budu mít před závodem.