Vloni to bylo s pořádáním běžeckých akcí v Čeperce na Pardubicku nahnuté. Ale nakonec Hradubický běh, který má dva starty, ve východočeských krajských městech, a společný cíl v Čeperce proběhl.

Letos je 13. ročník tohoto závodu plánován na sobotu 11. května. Obě trasy mají úředně změřenu délku deseti kilometrů a v současné době je možné se online přihlásit za výhodnější startovné.

Trať z Hradce je rychlejší, žádné dlouhé stoupání, většinou asfalt nebo beton, ale musí se přebíhat šest frekventovaných silnic. Z Pardubic se přebíhá pouze jedna, a to hned po startu, kde je navíc provoz regulován policii, která s organizátory spolupracuje i v Hradci. Před polovinou pardubické tratě je kilometrové mírné krosové stoupání do Srchu, pak seběh a přeběh hradubické silnice, takže zase nahoru a dolů přes nadjezd.

Více jak půlka této trasy vede po polních a lesních cestách. Krásný je závěrečný úsek od železniční stanice Stéblová do Čeperky, jehož tři kilometry jsou v liduprázdném lese vedené v totální zeleni po širokých cestách. Převýšení této trasy je dokonce dvacet metrů, kdežto hradecké jen pět metrů.

Absolutně nejlepší čas na obou tratích dosáhl předloni čtyřnásobný vítěz Michal Majoroš z Hradce Králové – 34:25. Loňský vítěz z Pardubic Mojmír Svoboda dal pardubický traťák 38:38.

Nejlepší ženský čas dala před dvěma roky z Hradce běžící orienťačka Daniela Čepová z OK 99 Hradec Králové 39:22. Z Pardubic vloni zapsala Ingrid Tillman 41:41.

O čtrnáct dní později, v neděli 26. května se startem se poběží přímo v obci Čeperský běh na rovinaté šestikilometrové trati. Zde tra´táky drží Miloš Kratochvíl za 19:23 a Anna Krátká – 25:23.

Hradubický běh – propozice

Čeperský běh – Facebook