Perun maraton je běh v krásném horském prostředí Moravskoslezských Beskyd – oblasti Slezské Beskydy, tak zvané Goralii. Konkrétně v okolí horských masívů – Javorový, Ropice, Príslop, Kozinec, Ostrý, kdy na každý vrchol se vystoupá nejprudšími svahy a poté sbíhá technickými úseky.

Na závodníky čeká 6 vydatných stoupání, 6 technické seběhy – kořeny, kamení, lesní cesty, 4 občerstvovací stanice. To vše vede k jedinému cíli na vrcholu Javorového vrchu, kde 41 km dlouhá trať s 3400m pozitivního převýšení končí a celkově finišuje dole v místě startu.

Na letošní, v pořadí už 6. ročník, zavítala hvězda hvězd italský horský běžec Marco De Gasperi, v minulých letech velký soupeř našeho Roberta Krupičky a zejména pak fenomenálního Novozélanďana Jonathana Wyatta.

42letý Gasperi v závodě roli favorita potvrdil a zvítězil v novém traťovém rekordu – 4:07:33. Na druhém místě doběhl o devatenáct let mladší Slovák Peter Fraňo (4:08:51), na třetím místě pak Jiří Čípa (4:11:18). Čtvrtý skončil Tomáš Maceček.

„V druhém kopci mi začaly tuhnout nohy a skoro se mnou byl ámen, čelo závodu mi tam najednou úplně uteklo a já byl chvílemi až desátý. Ale naštěstí jsem to vždycky v seběhu z kopce dost stáhnul a věděl jsem, že musím bojovat. V druhé půlce závodu mi konečně zapnuly motory a nohy se rozběhly naplno a začala stíhací jízda zpátky k bedně, aspoň o MČR. Vše se pak rozhodlo v posledním kopci na Javorový, kde jsem předběhl Kubu Uherka, který do té doby běžel neskutečně, a pak i Jirku Petra, dokonce i Jirka Čípa byl najednou na dohled a už mu to nechutnalo. Takže s výsledkem i výkonem nakonec spokojenost, i díky skvělému support týmu“, řekl v cíli obhájce titulu vicemistra Maceček.

Z žen byla nejrychlejší Britka Angela Mudge, když cílem proběhla v čase 5:09:33. Druhá skončila Jana Juračková, třetí Polka Natalia Tomasiak.

Výsledky