Téměř dvě stovky dospělých sportovců a k tomu 180 dětí se zapojili do tradičního Valachy duatlonu v sobotu 4. května v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Původně nepříznivá předpověď počasí se nakonec nenaplnila, dětské závody dokonce provázelo slunce a i když se později obloha zatáhla, avízovaný déšť nepřišel, natož sněžení, které v tento den zasáhlo výše položené oblasti Beskyd.

„Koho předpověď počasí neodradila, dobře udělal. Podmínky pro závod byly nakonec velmi dobré. Naši skalní příznivci na startu nechyběli a konkurence byla opět velmi silná. Nově jsme letos duatlon rozšířili o kategorii rodinných štafet, do níž se zapojilo šest dvojic. A opět se ukázalo, že roste zájem o sportování a Valachy tour mezi dětmi, kterých bylo poprvé již prakticky tolik, co dospělých,“ shrnul sobotní den prezident Valachy tour Vladimír Sušil.

Duatlon zahrnoval kombinaci dvou sportovních disciplín: 3 kilometry běhu, 16 kilometrů horského kola a závěrečný běh opět na 3 kilometry. Startovní číslo 1 pořadatelé přidělili loňskému vítězi celého seriálu Valachy tour Petru Šťastnému, jenž roli favorita zcela naplnil a přiběhl do cíle první v čase 1:01:36. Druhý byl Vojtěch Bednarský a třetí Svatopluk Janečka. Mezi ženami vítězství získala Monika Kadlecová před loňskou vítězkou Valachy tour Lucií Skřivánkovou a Martinou Malíkovou.

V kategorii rodinných štafet vyhráli Horákovi z Karolinky. Otec Pavel Horák je dlouholetým příznivcem Valachy tour a jako sklář byl autorem skleněné pamětní medaile z Valachy mana v roce 2015.

Další akcí seriálu Valachy tour bude 15. června závod horských kol Bike Valachy. Registrace probíhají již nyní na www.valachytour.cz, při přihlášení do 5. června mohou sportovci využít zvýhodněné startovné.