Jak si předsevzal, tak učinil. Olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda, už druhým rokem tvář seriálu štafetových půlmaratonů Craft Team Running, se zde toužil zapsat také mezi vítěze. A v premiéře druhého ročníku v Praze 5 v parku u vily Portheimky to v nádherném jarním svátečním dni dokázal.

Hned na druhém úseku získala jeho čtveřice Kalokagathia náskok, který se postupně navyšoval až ke dvěma minutám. „Rozhodli to za nás tady mladíci,“ uznal gentlemansky Tomáš Svoboda, jeho dvojče, triatlonista a mistr světa v biathle, kombinaci plavání a běhu.

Mílař Jan Friš, naposledy účastník letošního halového mistrovství Evropy v Glasgowě, a Jan Sýkora, který jako první Čech předběhl vlak metra ze stanice Hlavní nádraží k Muzeu, resp. doběhl ten samý, přestože běžel venku po chodníku. Oba dukláci zaznamenali nejlepší časy na okruh (3:12, 3:15 a 3:22), v cíli se časomíra zastavila na 54:14.

Běželo se šestnáct úseků, každý čtyři – i když v pravidlech stojí, že jeden člen štafety musí minimálně jen dva a pořadí lze nasazovat libovolně. „Nešetřil jsem to, pálilo to pěkně,“ dodal i spokojený David Svoboda.

Druhá skončila sestava Chomoutí úprk z Radotína, běžci, lyžaři a triatlonisti. „Moc pěkný závod, bavilo nás to, Svoboďáky jsme jakž takž drželi, ale ti zbylí dva nám utekli. Příště přijdeme zas,“ ocenili soupeře i pořadatele. Třetí pak skončili Pink Cats, kteří o šest vteřin předstihli loňské vítěze z Craft super teamu.

Vítězné ženské kvarteto Nás nedoběhnou (1:21:43) se formovalo po nejrůznějších peripetiích až na poslední chvíli. Vedla ho kapitánka Eva Šebrlová, bývalá úspěšná atletka a stále aktivní běžkyně. „Chodila jsem i půlmaratony (dokázala ho i za 1:31, maraton za 3:34, pozn. red.), ale teď mi vyhovují kratší běhy,“ přiznala.

Po nedělním maratonu se přidala vyklepat únavu Simona Vlašimská, vítězka Women´s Challenge Run Czech 2013. A doplnily je dvě smíchovské ragbistky Christina Tesařová a Kateřina Koubová. „Příště půjdu po ranním tréninku radši hned domů, aby mě někdo takhle nepřemluvil,“ mračily se naoko.

V akci se objevila i řada dalších známých tváří. Bývalá tyčkařka Kateřina Baďurová-Janků. „Já jsem běhala nanejvýš třicet metrů, tohle je na vzdálenost můj rekord,“ smála se nynější šéfka oddělení letních sportů Olymp CS MV. Olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová se tentokrát jen chopila startovací pistole. Zato bývalá reprezentační atletka Naďa Koštovalová běžela a vyslala i synka. Primáckého moderátora Petra Vágnera zmohl Family run se synem a do štafet už nešel, ale sluší se dodat, že má v nohou nedělní pražský maraton.

Kompletní výsledky najdete na www.sportt.cz Příští závod Craft Team Challenge se koná 1. 6. v Plzni