Nový třídílný běžecký seriál Pivní běhy byl zahájen v Krkonoších závodem nazvaným Trautenberkova 13. „Konzumace piva není při závodě povinná, ale na občerstvovací stanici bylo a samozřejmě bylo součástí po závodního občerstvení, cen pro nejlepší a běžecké tomboly,“ uvedl pořadatel seriálu Lukáš Netík.

Další závody se uskuteční 15.9. v Praze jako Hostivařská 15 a 10.11. v Liberci Vratislavicích jako Konradova 11. Součástí všech závodů je možnost si daný pivovar prohlédnout.

Centrem závodu byl v nadmořské výšce tisíc metrů nad mořem areál pivovaru Trautenberk na Pomezních boudách v Horní Malé Úpě na Trutnovsku. Krosový závod měl symbolickou délku dle jednoho ze zde vyráběných pivních speciálů, a to 13 kilometrů se součtem stoupání téměř pět set metrů.

Připravena byla náročná trať, v jejíž první čtvrtině čekal závodníky výběh, některé spíše výstup ve sněhu, k chatě Jelenka (1.254 m n.m.), kde na třech kilometrech byl součet stoupání přes dvě stě metrů. Následoval seběh, jinou cestou, zpět k Pomezním boudám. Druhý okruh vedl na opačnou stranu a byl k závodníkům přívětivější. A navíc nedělní počasí vytrvalce nešetřilo. „Bylo nasněženo, fučel vítr, déšť a sněžení. Seběh z Jelenky jsem si i přes sníh, bláto, šutry a čvachtu užila. Byl to masakr, ale příští rok znova,“ uvedla jedna z účastnic, která sice nebyla na bedně, ale usmálo se na ni štěstí v po závodní tombole a jelikož je sběratelkou cílových medailí byla i v tomto směru s pořadateli spokojena.

Roli hlavní favorita potvrdil Jirka Čivrný (na foto) ze Semil v čase 52:33 minuty před Milanem Vlčkem z SK Nové Město nad Metují – 57:16. Celkově třetí Adam Prášek již šel přes hodinu – 60:42.

„Závod byl zajímavý. Bylo kolem nuly, chumelilo a k tomu pěkně fučelo, nahoře několik čísel čerstvého sněhu, takže jaro jak vyšité. Zhruba do 2 km jsme běželi ve třech, pak začalo prudké stoupání na Jelenku, kde jsem zůstal sám. Hlavně jsem si hlídal, abych někde nepřeběhl nějakou odbočku, protože viditelnost byla mizerná. Každopádně to byl asi první letošní závod, kde se mně běželo pocitově dobře. Pokud to klapne časově, tak bych se rád zúčastnil i dalších závodů patřících do seriálu,“ řekl po závodě vítěz. Kvalitní konkurence se sešla i v soutěži žen, kterou vyhrála Jitka Kábrtová ze Studnice na Náchodsku za 1:14:00 před lyžařskou Míšou Hákovou z Vrchlabí 1:14:44, která je dcerou legendárního běhajícího sedmdesátníka Standy Groha.

Jitka závodila i v sobotu, kdy byla druhá za Annou Krátkou ze Svitav v krosové pětce na Rychnovsku. „Víkend se mi povedl. Běželo se mi celkem dobře. Počasí bylo příšerné, ale bude na co vzpomínat.“

Druhá Míša byla také spokojená: " Závod se mi velmi líbil i přes to počasí. Celé první kolo jsme běželi po kotníky v čerstvém sněhu. Seběh byl také velmi náročný. V druhém kole už sníh nebyl, ale zase silný proti vítr. První kolečko jsem vedla, ale soupeřka běžela moc hezky a já jsem při seběhu sjezdovky v druhém kole upadla. Pořadatelé byli perfektní, žádné zmatky a trat' byla dobře značena."

Celkově třetí byla Tereza Neuwirthová startující za tým Beskydský Raška za 1:17:37. Ve výsledkové listině je nejpočetněji zastoupeno příjmení Mareth z České Skalice. Karel to dal jako dvacátý celkově za 1:21:20 a Alena Marethová byla čtvrtou ženou za 1:21:17.

Absolutním vítězem dětského závodu byl samozřejmě na kratší distanci Jan Mareth, který o sekundu porazil Ludvíka Folce z Jánských Lázní.

http://pivnibehy.cz/