Ve středu ve východních Čechách kapalo od ráno, ale opravdový hustý déšť se spustil až odpoledne a vydžel až do večera, kdy byly souběžně plánovány dva závody. „Za tohoto počasí přišli opravdoví srdcaři,“ konstatoval jeden z pořadatelů.

Květnové Monako, lesní kros u Slatiňan na Chrudimsku se běhá jako Janderovská desítka, bohatě sponzorována místním Mlýnem Janderov, a na ní se bojovalo i o body do Iscarex Cupu a Velké ceny východních Čech v bězích. Bezkonkurenčně první doběhl Vítězslav Šolc mladší (na foto), který dorazil až z česko polských hranic za Náchodem z Machova – 36:58. Druhý byl méně mediálně známý Jaroslav Tlapák z České Třebové – 37:57.

Třetí doběhla monacká legenda z Hradce Králové Hepy – David Hepner. V dubnu celkový vítěz Monaka, nyní nejlepší 35 – 44 let – 38:05. Následoval horolezec Indián – Daniel Gromus z Rýmařova za 39:57 a celkově pátý byl vítěz 45 – 54 let Jirka Doucha z Náchoda. Jirka je neúnavný závoďák, v úterý se stal celkovým vítězem závodu Hradeckého poháru.- 40:31. Na Monaku porazil i poloprofíka Mojmíra Svobodu o 12 sekund.

Celkově devátý a první 55 – 64 byl havajský ironman, teda z roku 1987, Míra Rautenkranc z Vysokého Mýta za 41:58.

Zajímavá jména se sešla i v soutěži žen. Bezkonkurenčně vyhrála Janička Klinecká z Hlinska. O víkendu byla nejlepší i v novém krosovém závodě u České Třebové – 45:12.

Ono Hlinsko mělo super silné zastoupení, protože kategorii nad 75 let vyhrál Petr Leszkow za 56:00 a v silné sestavě nastoupila i děvčata z Mlékárny Hlinsko. Druhá v mladých byla Iva Mašková. Vyhrála celkově třetí žena Markéta Hronová za 47:29, která také byla v úterý na Hradeckém poháru, kde však běhá se svým pudlem soutěž pejskařů.

V kategorii nad 45 let, vyhrála celkově druhá Anna Krátka ze Svitav za 46:36, byla čtvrtá Věrka Černá. A poslední do party Monika Jehličková byla sedmá v mladých veteránkách. „V dubnu jsme si to společně proběhly. Dneska jsme běžely každá za sebe,“ uvedly sympatické kočky z Hlinska.

Uspěli i závodníci pořádajícího KRB Chrudm Další monacká legenda Radmil Brožek ze Slatiňan vyhrál kategorii 65 – 74 let a nyní bude ladit na květnový 28 kilometrový silniční běh ve Víru – 47:03. „Ještě jsem tam na jaře nebyl a celkem se na tu gajdu těším.“ Miluška Khürová byla druhou mladou veteránkou za 50:21, syn Aleš byl na bedně na krátké trati, Jitka Rybenská byla čtvrtá veteránka.

Závod na 3,6 kilometru patřil partnerské dvojce Miloši Kratochvílovi (12:52) a Šárce Eliášové (16:13).

Na Kunětické hoře se běžel třetí závod Kunětické devítky . „Hezký, teplý a suchý večer přeji všem, kteří dorazili na dnešní deštivou K9. Ačkoliv počasí nám po hodně dlouhé době nepřálo, tak i přes to dorazilo sto statečných, kteří se deště nezalekli. Byli jste skvělí a děkujeme, že jste dorazili,“ poděkoval účastníkům pořadatel Jakub Jaroš, který již tradičně večer pověsil na stránky výsledky závodu.

Tři starty a tři prvenství taková je bilance na K9 lyžařky Markéty Zeiskové, která je bezkonkurenční i v dalším poháru na Náchodsku, kde má bilanci z dvou konaných závodů dvě prvenství, když dokázala opakovaně porazit i vedoucí ženu letošního ročníku Velké ceny Denisku Kozáková. Tentokrát dala za totálního deště 37:25. Soutěž mužů vyhrál Tomáš Kučírek za 34:39. Na krátké trati 4,5 kilometru uspěl letos poprvé Jan Bača za 18:13 a po třetí Ema Fialová za 21:59.