Ač v centru milionové metropole, bývala to jedna z nejtvrdších běžeckých tratí české trailové série. Ale loni vypustila finální stěnu nad Kinského zahradou a letos se ještě víc zaklikatí do romantických zákoutí petřínského parku. Ochutnejte Trail Praha na Petříně v neděli 26. května.

„Nechceme se tlačit do skyrunningu, ale zůstat zážitkovými běhy v přírodě, ať už ve městě, nebo hlavně v kopcích a horách,“ vysvětluje Martin Dvořák, hlavní organizátor i tvůrce tratí Mizuno Trail Running Cupu, který se nedávno na ostravské haldě Ema rozběhl už do devátého ročníku.

A jak tedy v Praze? Zubatice profilová vertikální se dál mění na horizontální. Epicentrum zůstává na Strahově u studentské menzy mezi ulicemi Šermířská a Jezdecká. Základní okruh měří 5 kilometrů a stejně nastoupáte 200 metrů převýšení, v hlavním závodě na 10 km vás čeká dvakrát.

Vyráží se směrem k Štefánikově soše a horní stanici lanovky. Do terénu se klesne do Velké strahovské zahrady a pokračuje se jako obvykle ke švédské ambasádě, pak znovu vzhůru po schodech ve Vlašské a traverzem Seminářskou zahradou nad Újezdem a přes Nebozízek okolo Myslbekovy sochy Karla Hynka Máchy.

Změna přichází až v Kinského zahradě, kde se nespadne až dolů skoro k růžovému tanku, ale pokračuje se ve svahu ke kostelu svatého archanděla Michaela, jezírku Lach-tan a strážnímu domku u hradeb až zpátky ke startu/cíli ve výšce 327 metrů. Každo-pádně pořád velmi zajímavá a náročná túra plná dechberoucích výhledů na Hradčany i celou Prahu. Takový pohled na Pražský hrad, nebo respektive v takovém stavu těla a ducha, jinde/y nenajdete.

V pětileté historii jej pochválili a ocenili i horalové Ondřej Fejfar, Petr Pechek, Jan Zemaník nebo Tomáš Maceček. Loni tu v téměř třicetistupňové horúčavě, která snad letos nehrozí, kralovali právě Maceček (37:57) a Tereza Kalousová (46:31). Ale zvládne ji každý i jen mírně zdatný běžec, předloni to potvrdily finalistky České miss. Ve 13 hodin se vyráží společně buď na 5 nebo 10 km.

Bohatý závodnický servis obsahuje finisherskou medaili, fotografii, certifikát i rizoto. Ve stánku titulárního partnera značky Mizuno si můžete poměřit došlap a pak nakoupit za velmi výhodné ceny. Doprovod stihne i projížďky vozem Subaru na exponovaná místa trati.

V červnu už se Mizuno Trail Running Cup vydá do hor za půlmaratony, 8. 6. na Dolní Mo-ravu a Králický Sněžník, 30. 6. na Ještěd.

Více informací a přihlášky najdete na www.trailrunningcup.cz