Už v sobotu opět pozvednou vítězové nad své hlavy putovní Zlatý svěrák. Běží se totiž pátý ročník Večerní svěrácké 10.

SK Svěrák závod opět pořádá na rovinaté pětikilometrové trase s jedním krátkým, ale prudkým stoupáním. „Naší specialitou je v této části hudební vystoupení na povzbuzení běžců. Zvuk trubky a houslí prostě nakopne každého,“ říká David Pavlišta z pořadatelského týmu. Běží se po cyklostezce, lesních a polních cestách v okolí Černého Mostu v Praze. Na koho by snad bylo deset kilometrů příliš, může zvolit Plechovou pětku na poloviční vzdálenost.

Jedná se o večerní závod, čelovky ale nebudou třeba – startuje se v půl šesté večer a vybíhá se od Plechárny Černý Most, která je zhruba deset minut chůze od metra. Všichni předem přihlášení dostanou originální dárek a navíc budou mít startovné za dvě stovky, o padesát korun levnější než na místě. Vzhledem ke kapacitě závodu, která je 250 míst, budou mít také jistotu, že se skutečně vydají na trať.

V minulosti závod běhal i Vít Pavlišta, ten se ale letos soustředí na vrchařskou kvalifikaci v Krkonoších, nicméně každý rok se na startu objeví borci schopní běžet 10 km pod 35 minut. „Zajímavé bude určitě sledovat japonského běžce Nobuyukiho Yamaguchiho – z některých zdrojů lze vyčíst, že dříve dokázal zaběhnout půlmaraton za hodinu a jedenáct minut. S tím by se v současnosti v širší české špičce rozhodně neztratil,“ prozradil zajímavost ze startovní listiny David Pavlišta.

Kategorie na desítce jsou rozděleny do 34 let, do 49 a od padesátky výše, stejně u mužů i u žen. Cenu dostane také nejrychlejší běžec a běžkyně z Prahy 14 a závodit budou i smíšené dvojice, které si desetikilometrovou vzdálenost rozdělí půl na půl. Na pěti kilometrech se pak vyhlásí „jen“ pořadí mužů a žen.

Na své si přijde i doprovod, před závodem i po něm bude rozpálený gril, na kterém se budou připravovat dobroty pro vegetariány i masožravce. Nebudou chybět ani studené pokrmy a pořadatelé připravili i nevšední delikatesy. Stejně tak nebude chybět speciální pivo Večerní svěrácká 10. Část doprovodu prý jede na závod jen kvůli němu, stojí za to. Hrát bude DJ a letošní ročník okoření představení knihy mapující prvních pět let oddílu SK Svěrák. Nuda tak rozhodně nehrozí.