Pořadatelé letošního pátého ročníku trailového běhu Žďárskými vrchy, start a cíl je 21. září v Hlinsku, pracují hlavně na vylepšení tratí. „Cílem je minimalizovat asfaltové úseky,“ uvedl pořadatel Jakub Jaroš. S tím souvisí i to, že tratě budou delší. Nejdelší trasa bude mít 70 kilometrů se součtem stoupání 1,6 kilometru, vloni 66 km a 1,4 km, a maratonská bude poctivých 42,5 kilometru, půlmaraton 21,5 kilometru. Uzávěrka přihlášek za nejlevnější startovné je 31. května.

Právě maratonci běhající na počet účastí byli nespokojeni s dřívější délkou 41 kilometrů, ale v pracovní verzi navržených 45 se některým zdálo už moc. Proto byla nalezena další varianta, při níž se běžci vyhnou průběhu Herálcem a nebude se v závěru sbíhat do centra Svratky a součet stoupání na této trati bude cca 900 metrů.

Vloni královskou trať, která účastníky zavedla mimo jiné na Žákovu horu, nejvyšší vrchol Devět Skal, Čtyři Palice a Zkamenělý zámek, vyhrál v čase 5::44 hodiny nejlepší veterán závodu (35–49 let) Jan Řídký. Druhý byl první mladík Jan Klikar z Benešova u Semil za 5:56 a třetí, současně i letos přihlášený, Martin Linhart za 6:02.

Neskutečný výkon podala nejlepší žena Marcela Rambová z Hradce Králové. Celkově byla na pátém místě za 6:16. Druhá byla vítězka prvního ročníku Jana Ryantová z Prahy za 6:52 a třetí Blanka Divíšková, první nad 45 let, za 7:29.

Právě o 70 km je letos největší zájem, ale obvykle v počtu startujících je nakonec nejúspěšnější půlka. Přihlášen je Štěpán Dvořák, který nedávno přeběhl Československo z východu na západ (přes 1000 km nonstop). Vloni po přeběhu České republiky (666 km) vyhrál Čertovskej ultratrail. Štěpán zde již startoval, vyhrál svoji věkovou kategorii, ale ne celkově.

Další zajímavou osobností je Zdeněk Koblic, který se chystá v červnu oběhnout republiku po hranicích, vloni byl devátý.

Běžecký klub Heřmanův Městec letos v květnu pořádal 50 mil železnohorských a vyhrál jeho člen Pavel Lopour (8:48), který je přihlášen i na Saar Challnge. Ve startovce je i vítězka z před dvou let Jana Pešková.