Hned tři ultra běhy se uskutečnily doslova na pětníku. Dva v Železných horách, Údavská 50 (U50) a 50 mil železnohorských (80 km), a třetí šedesátka v sousedních Žďárských vrších.

Protože člověk nemůže být všude a již před rokem jsem slíbil účast na U50 volba nebyla. V sedm ráno sťuk s pořadateli u legendární restaurace Monaco, kde byl i cíl. Do aut naskákali i další účastníci a jelo se na start do Údav u Žďírce nad Doubravou, kam zbytek startovního pole dorazil ve vlastní réžii.

Před startem obdržel každý seznam kontrolních bodů, jelikož trať měla po celých 50 kilometrech vlastní značení nebyla přiložena žádná mapa či popis. V osm hodin start po žluté s přeběhem na modrou turistickou značku se běželo, místy teda spíše šlo, k osadě Štikov s atraktivním výhledem do lomu Sloupno. Po seběhu do obce Sloupno následovalo zdolání nejvyššího vrcholu železných hor Vestce (668 m n.m.) a po vrstevnici se běželo na druhý nej vrchol Spálavu (663 m n. m.). Před Horním Bradlem se běželo v Lipce kolem lípy, která byla stromem roku 2016. Pak přišel na řadu atraktivní úsek údolím řeky Chrudimky a pohodový závěr vedoucí Slavickou oborou a přes Šiškovice k Monacu.

Ve stylu start cíl vyhrál Milan Šafr z Prahy za 5:39 hodiny. „Díky tomuto běhu jsem poznal krásná místa v oblasti Železných Hor a řeky Chrudimky. Od 35 Km už to pro mě byl spíš boj sama se sebou a obava abych někam blbě nešlápl a nezranil se.“ Druhý Petr Havlinger z Pardubic za 6:37. Nejlepší děvčata běžela celý závod spolu. Kateřina Petržílková a Lucie Machačova U50 dosáhli času 8:04.

50 mil železnohorských mělo start a cíl v Heřmanově Městci, teda na zcela opačné straně hor než U50, proto se nešlo na nejvyšší vrcholy. Byl to okruhový závod vedený nejdříve do západní části Železných hor. Do Třemošnice a pak kolem přehrady Seč, hranice šesti set metrů byla překonána v okolí vysílače Krásný, dále přes údolí Chrudimky, Trpišov a zpět do Heřmanova Městce.

Na této byl nejlepší Pavel Lopour z BK Heřmanův Městec za 8:48 před Martinem Štěpánkem z Podhořan za 9:06 a Vítem Mrkvičkou Prahy za 9:21.

V Heřmaňáku měli i kategorii pro cyklisty na 50 mil a tu vyhrál za 4:06 Martin Písař.