Lonští suveréni Jan Kohut a Mirka Pešáková se k obhajobě prvenství v 15. ročníku Horského běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady nedostavili, a proto této šance a možnost získat zajímavý jackpot po srpnovém Malém svrateckém maratonu, součet obou závodu je vyhodnocen jako pohár běháme Bystřickem, využili Daniel Orálek z Brna a Jana Klinecká z Hlinska. Profil závodu je jak zuby od pily. Nejnižší místo je v nadmořské výšce 387 metrů a nejvyšší v 665 metrech. Na celé trase je spousta krásných míst s výhledy na okolí Vírské přehrady a to nad obcemi Veselí, Hluboké, Chlum i Věstín.

Prvních 10 km probíhá v samé blízkosti přehradní nádrže po pravobřežní komunikaci, kde je zákaz provozu motorových vozidel a také úsek mezi obcí Chlum a Věstín (od 21 do 25 km závodu) je prakticky bez silničního provozu. Závod se uskutečnil za příjemného teplého počasí. Oba vítězové vyhráli ve stylu start cíl. Orálek měl v cíli čas 1:48:35, druhý byl Martin Vintrlík z Křepic za 1:52:16, oba čtyřicátníci. Traťák drží časem 1:34:55 z roku 2015 Jan Janů, který vyhrál souběžně konaný český šampionát v běhu do vrchu.

Jan Klinecká byla vloni druhá. Letos se zlepšila o dvě minuty na 2:13:46. „Jsem velmi spokojená, mám furt nějaké zdravotní problémy s nohou a do poslední chvíle jsem nevěděla, zda pojedu. Ale závod mi stoprocentně sedl.“ Druhá proběhla cílem Zdeňka Komárková z Olešnice, která má absolvované všechny ročníky a vyhrála první. Letos poprvé v kategorii nad 45 let za 2:15:31, tedy také o dvě minuty lepší než před rokem. Třetí byla nejlepší mladá Eva Zemánková z Tetčic za 2:18:00.

V roce 2008 zapsala traťák 2:00:01 čtyřnásobná vítězka závodu Ivana Martincová, sice byla přihlášená, ale nedorazila. Lepší bilanci pěti prvenství má Anna Krátká ze Svitav (osobák 2:00:08).

Závod byl letos zařazen i do Velké ceny východních Čech v bězích, a proto dorazilo i šest specialistů na tuto soutěž. Nejdále to měl Lumír Koutník z Vrchlabí, který je vedoucím mužem padesátníků. Ve Víru neúspěšně bojoval o třetí místo v kategorii 2:08:29, kterou vyhrál Petr Svoboda z Brna za 2:00:08. „Většinu závodu jsem běžel v kontaktu s třetím (Jíří Hýbl za 2:06:02), ale v závěrečném více jak dvoukilometrovém sešupu do Víru mě totálně odešly nohy. Krásný, ale velmi náročný závod,“ uvedl po závodě Lumír, kterého tradičně doprovázela jeho manželka.

Pro vítězství v kategorii šedesátníků si přijel další východočeský eliťák – legendární Radmil Brožek ze Slatiňan – 2:32:36, s nímž dorazil Zdenda Petržílek, oba závodí za KRB Chrudim, čtvrtý za 3:18:06.

Členem jejich mini výpravy byl tradičním účastník ve Víru se 13 starty Josef Krátký z Vysoké nad Labem startující za Hvězdu Pardubice, který zde byl v minulých ročnících čtyřikrát za sebou poslední. „Letos mi dokonce kámoš slíbil, že mě tohoto prokletí zbaví, ale i když celý rok a do posledních dnů před závodem sliboval, samozřejmě nepřijel. Nakonec jsem to dokázal sám, a o to je to příjemnější (3:54:45).“ Stejně jako vloni svedl bitvu s nejlepším sedmdesátníkem Josefem Holým (4:03:02) z Brna.

Tito dva společně s Vilmou Podmelovou z Brna, která do cíle nedoběhla, a Hankou Nádherovou z Hradce Králové vyrazili půl hodinu před hlavním polem. Hanka zde běžela již před dvěma roky, ale tehdy to po 20 kilometrech zabalila. Letos v čase pod 4,5 hodiny proběhla cílem. Manžel Petr Nádhera dal 2:48:35.