Zdá se, že se rozhodl před sebe nikoho nepustit. Adam Szymanik se v brněnském TRIEXPERT CUPu rozjel k velké sérii. V letošním pátém díle v Líšni si připsal třetí výhru v řadě a jeho lepšící se výkony pokračují. „Asi se lepším s tím jak postupně běhám v tréninku víc rychlosti,“ zamyslel se student třetího ročníku Vysokého učení technického v Brně.

Ve středečním podvečeru šel v Mariánském údolí ihned po startu do trháku a hned na začátku ukázal, kdo je na jedenáctikilo­metrové obrátkové trati pán. Osamocený si nakonec doběhl pro čas 38:21 minuty. „Na základce jsem závodně plaval a pak jsem nic organizovaně nedělal. Běhat jsem začal sám. Až nedávno jsem začal občas závodit za Karvinou v atletice. Triexpert poprvé minulý rok zkusil starší bratr a nalákal mě na něj,“ přiblížil prozatimní jasný lídr celkového pořadí dvacetidílného seriálu.

Letošního nejlepšího umístění v TRIEXPERT CUPu dosáhla známá postava poháru Daniel Roško. Na druhém místě ztratil na vítězného Szymanika 43 vteřin a svedl vyrovnaný souboj s nakonec třetím Martinem Pohankou, jenž za ním zaostal dalších sedm vteřin.

Minulý díl v Obřanech viděl velký souboj v ženské kategorii, když vítězná Tereza Novotná triumfovala před druhou Terezou Durdiakovou jen o dvě vteřiny. Obě rivalky se sešly na startu i uplynulou středu v Líšni. Tentokrát se však takový souboj neodehrál.

Orienťačka Novotná totiž před specialistkou na maraton Durdiakovou doběhla v čase 43:39 minuty o 41 vteřin dřív. „Moc jsem nehleděla na pořadí, ani jsem nevěděla, jestli je některá holka přede mnou. Měla jsem dost těžký den v práci a chtěla jsem si hlavně vyčistit hlavu. To se podařilo, protože jsem si závod moc užila,“ libovala si medailistka z juniorského světového šampionátu v orientačním běhu.

Ke svému rodnému sportu se vrací po delší pauze. „Chci se dobře připravit na sprint v orienťáku, na to nyní trénuji,“ potvrdila Novotná, jež si v Líšni doběhla pro druhou výhru ze dvou startů.

Durdiaková sice s Novotnou tentokrát jasně prohrála, před třetí Lucií Vaculovou však měla bezpečný náskok. „Minule v Obřanech jsme si to s Terezou rozdaly na krev, nyní jsme se podle mě obě trochu šetřily. Běžela jsem tempově a nikam se nehnala. O víkendu běžím v Olomouci desítku, kde chci atakovat osobák,“ vysvětlila aktuální vicemistryně České republiky v maratonu. „Je moc fajn, že v triexpertu je teď mezi holkama konkurence. S Terezou přichází i motivace pro mě,“ pochvalovala si Durdiaková.

Po propršených závodech na Kociánce a v Obřanech tentokrát v Líšni panovalo takřka ideální běžecké počasí. Fanouškům možná byla trochu zima, závodníkům se však ve vlahém podvečeru běželo velmi příjemně. Tomu odpovídala i účast, ketrá se znovu vyšplhala ke třem stovkám účastníků, pátý díl TRIEXPERT CUPu si nenechalo ujít 281 vytrvalců.

Uvidíme, zda magická třístovka padne v dalším díle, který se ve středu 5. června letos poprvé uskuteční na trati kolem medláneckého letiště se startem na Palackého vrchu.

"Výsledky ":https://www.triexpertcup.cz/…e/zavody.php?…