Jak pověstná černá ruka řádí na závodech partnerská dvojice čtyřicátníků Miloš Kratochvíl s Šárkou Eliášovou z Holic. V květnu byli nejlepší například na krátké trati Malé ceny Monaka. Pak vyrazili na závod do středních Čech, Miloš vyhrál celkově a Šárka svoji věkovou kategorii, když dokázala porazit i Katku Kubiasovou. Spolu pak ovládli koloběh a vše završili účastí na 34. ročníku Pančavova běhu.

Kvalita i kvantita účastníků šla letos řádně nahoru. Závod na členité trati o délce 30 kilometrů se smíšeným povrchem ze Škrovádu, část Slatiňan, na obrátku do Heřmanova Městce vede většinou po zelené turistické značce. Součet stoupání je pro oba směry téměř totožný, celkově tedy celkem cca 500 metrů, ale poslední třetina závodu začíná třeba zdoláním kopce, na němž je zřícenina hradu Rabštejn, na dvě stě metrech je nutné zdolat třicet výškových. První čtyři ročníky běhu pořádal horolezec Pančava (Láďa Petr) a po jeho náhlém odchodu v roce 1989 kamarádi pokračují v tradici.

Miloš vloni šokoval svým příjezdem tradiční účastníky. Letos, když závodí opět ve výborné formě, byl očekáván. Překvapila však jeho partnerka tím, že si sama dala celou trasu.

Mezi startujícími byli vítězové minulých ročníků Jirka Doucha, Ján Griger, Daniel Gromus či pravidelný bedničkář Lukáš Maier .

Na obrátku přiběhla s tříminutovým náskokem trojice Kratochvíl, Griger a Maier. Následovala nejlepší štafeta. Překvapivě ztrácel Doucha běžící s Gromusem.

V závěru Kratochvíl potvrdil svoji třídu a bezpečně vyhrál za 2:01:04. Druhý byl trojnásobný vítěz Griger v osobáku 2:01:21, při svém prvním vítězství v roce 2015 zapsal 2:02:07. Ke třetímu Maierovi – 2:05:58 se mílovými kroky přibližoval Gromus – 2:06:19. Pátý čtyřnásobný vítěz Doucha – 2:13:44, vloni druhý v osobáku 2:03:25. „Dneska mi to fakt nešlo,“ řekl v cíli neúnavný závoďák, který den před tím zadrženě, na vítězství v kategorii, běžel Hradecký pohár.

Letos do náročného závodu nastoupili dokonce dvě ženy. Vyhrála Šárka Eliášová za 2:39:15. I Miluška Kührová z KRB Chrudim (na foto) si vedla velmi dobře, když dala 2:44:57, na obrátce byl mezi nimi jen minutový rozdíl.

Samostatnou soutěží jsou dvojice, na trati se vytrvalci střídají v Heřmanově Městci, a tu letos ve stylu start cíl , stejně jako vloni, vyhráli po vyrovnaných výkonech Tonda Malátek a Ondra Valášek – 2:08:21

Tomáš Matras letos běžící s Márou Drábkem posunul jejich dvojici ze třetího na druhé místo – 2:11:12. Zajímavým faktem je, že v roce 2011 soutěž dvojic vyhráli Kratochvíl s Grigerem v rekordním čase 1:57:23.

Podstatné změny byly i na opačném pólu výsledkové listiny. Nedorazil pravidelně nejstarší účastník Jirka Alexa (66 let). Letos s tratí nejvíce bojoval, přes 4 hodiny, Jan Řehák.

Opět nejstarší dvojicí, se součtem věků blížící se k 120, byli Zdeněk Petržílek, ten ještě v roce 2006 běžel sólo pod tři hodiny, s Josefem Krátkým, v roce 2004 třetí jednotlivec v čase pod 2:30, kteří letos o minutu posunuli svůj negativní osobák na 3:18, ale dokázali doběhnout před sourozeneckou dvojicí Jan Meduna Hanka Jelínková – 3:38.

Závěrem zařadím tradiční vzpomínky odchycené v minulých letech během závodu na Pančavu. „Byl to typický nesportovec se sportovním duchem,“ uvedl jeho kámoš.

Mě zůstává navždy v paměti další: „Dost se bál jezdit na kole v provozu, a proto neustále zdůrazňoval, že musí být viditelně oblečen. Asi tušil co ho čeká a když to má někdo napsané nahoře, tak svému osudu neunikne,“ vzpomněl pamětník na tragickou smrt Pančavy v roce 1989 při dopravní nehodě, měsíc po květnovém závodě, který pořádal.