Po předloňském skvělém zážitku z parádní trati a také perfektní organizaci závodu bylo jasné, že ve Spešově na Spešovském krosu okolo Jedle opět nebudeme chybět, protože nám to i termínově vyšlo, ne jako loni, kdy jsme měli domácí závody. Je dobře, že jsou pořád pořadatelé, kteří dělají závody pro běžce a ne pro svůj vlastní zisk. Musím je za to jen pochválit. Trochu se nám sice po vedrech v předchozích dnech ochladilo, ale to bylo jen dobře, protože stoupání na Jedli zahřálo naprosto všechny. Některé až příliš.

Tomáš Bohuslav šokoval

Absolutní nováček ve startovním poli teprve osmnáctiletý Tomáš Bohuslav /AK Drnovice – 33:20/ doslova šokoval soupeře již brzy po startu, kdy do prudkého kopce vyrazil jako kamzík a velmi rychle se vzdaloval soupeřům. Na prémii na vrcholku Jedle, kterou byl radiátor za 5000,– Kč, už měl velký náskok. Ten sice přece jen při seběhu dolů trochu ztratil, ale do cíle zase přidal a s přehledem si dolétl bezpečně pro první místo.

Za ním cílovou čárou proběhl druhý Tomáš Večeřa /AK Blansko Dvorská – 33:59/, kterého těsně následoval na třetím místě Lukáš Koudelka /AK Drnovice – 34:05/

Tereza Čermáková neměla konkurenci

Žen se na startu objevilo pomálu. Proto si Tereza Čermáková z Blanska /44:04/ mohla pohodlně doklusat pro první místo před Alenou Žákovskou též z Blanska /51:36/ a třetí Lenkou Klepalovou /Perun team Blansko – 58:33/.

Ve Spešově se běželo již po šesté

Všechny ročníky Spešovského běhu okolo Jedle se mimořádně vydařily. Je vidět, že jsou zde výborní pořadatelé, protože závod si získal za tak krátkou dobu své existence značnou popularitu.

Je to atraktivní akce, kde je dokonce připravená vrchařská prémie na kótě 561 metrů nad mořem, tedy na zdejším kopci jménem Jedle, přes který se z koupaliště ze Spešova, který leží kousek za Blanskem směrem na Rájec Jestřebí, běží.

Trať závodu je dlouhá 8,5 km a vede jak po silnici, tak po lesních i polních cestách a je opravdu velmi výživná a ředitel závodu Petr Bedan si s jejím výběrem dal pořádnou práci, aby si všichni na trase pořádně užili. Nejen šplhání nahoru, ale také seběh dolů je opravdu silný zážitek pro odolné.

Bohužel čtyřiadvaceti hodinový charitativní běh You Dream We Run, který se běžel na stadionu v Blansku, značně ovlivnil účast na tomto závodě. Přece jen se mezi 5000 účastníky této akce objevili i běžci, kteří by se normálně na start ve Spešově postavili.

Perfektní organizace a dokonale připravená trať

To kvitovali všichni závodníci, kteří se přijeli do Spešova proběhnout ve zdejších lesích.

A občerstvení po závodě, jedna báseň. Nic tam nemělo chybu. Všechno šlapalo jako hodinky, to je pak radost na takové akce jezdit.

„Dolů v tom prudkém seběhu mě začalo píchat v boku, tak jsem musel hodně zpomalit,“ popisoval mi průběh závodu Tomáš Bohuslav. „Když jsem pak viděl, že jsou kluci kousek za mnou, raději jsem přidal. Bylo by škoda přijít kousek před cílem o vítězství.“

„Necítil jsem se vůbec dobře,“ kroutil hlavou největší favorit závodu Tomáš Večeřa. „Bolelo mě břicho, tak jsem byl rád, že jsem doběhl do cíle.“

„Překvapilo mě, jak jsem se rychle dotáhl při seběhu na Tomáše Večeřu,“ divil se po závodě Lukáš Koudelka. „Dokonce mě brzdil, ale nebylo tam místo, kde by se dal předběhnout. Až pak nahoru do cíle mi o kousek utekl.“

„Nikdo přede mnou, nikdo za mnou, to se pak nedá moc běžet naplno,“ přiznala se spokojeně Tereza Čermáková. „Tak jsem si to dnes spíš užívala, než závodila.“

A spokojení v cíli byli naprosto všichni, protože nás čekaly stoly prohýbající se občerstvením, na které se jen a jen sbíhaly sliny. Jak říkám, nic ve Spešově nemělo chybu.

Výsledky

Foto 100× – Jiří Vrtílka