Za dvěma novými závody, které jsou zařazeny do Českého poháru v běhu vrchu i Iscarex Cupu 2019 a uskuteční se v neděli 14. července jako Běh na Jeřáb a v sobotu 3. srpna jako Králický Sněžník „Potichu“, stojí nově vzniklý Atletický oddíl Račí údolí z Červené Vody na Ústeckoorlicku. Na obě akce nyní probíhá registrace za výhodnější startovné na stránkách závodů. "Obě akce připravujeme tak, aby byly s nulovou produkcí odpadu, takže žádné igelitky, žádné propagační materiály, " zdůraznil ředitel závodů David Švestka.

Běh na Jeřáb (vrchol v 1003 m n.m.) bude mít start v Červené Vodě a pořadatelé mají připravenu trať o délce 11,1 kilometru se součtem stoupání 630 metrů a běžce lákají na to, že veškerá trasa je vedena mimo asfaltové cesty. Závod je zařazen do kategorie nejvíce bodované super vrchařského poháru.

Ještě náročnější bude zdolání Králického Sněžníku (1424 m n. m.), které bude mít start v Heřmanicích u Králík a má ostřejší parametry – délku 13,6 kilometrů a součet stoupání 1.000 metrů. Před vyběhnutím na Sněžník však čeká vytrvalce zdolání dalších vrcholů – mimo jiné Klepáče (1144) a Malého Sněžníku (1326), navíc v těchto místech se poběží i po území Polska. V tomto běhu bude možné se po seběhnutí z vrcholu Králického Sněžníku nechat odvézt zpět do Heřmanic autobusem. Po domluvě nabízejí pořadatelé odvoz i z Jeřábu.

Název Račí údolí, který v mapě naleznete v horách Olomouckého kraje u hranic s Polskem, byl zvolen podle rodiště hlavní osobnosti týmu Hany Švestkové Stružkové, která se letos může pochlubit šestým místem v českém šampionátu v běhu do vrchu. Dále dokázala vyhrát pohárové závody Běh na Pomezní boudy a Běh na Šerák. Byla nejlepší i v Mizuno Králickém půlmaratonu.

https://jerab1003.webnode.cz/

https://sneznikpotichu.webnode.cz/home2/