Dlouholetá tradice triatlonu na hradeckém Stříbrném rybníku pokračuje, dopoledne se uskutečnily závody pro žáky základních škol, těch startovalo dvě stě, a v parném odpoledni si to rozdali dospěláci.

Tratě pro ně doznaly za ta léta kosmetických změn, ale původní lidové objemy byly zachovány. Takže tři sta metrů plavání, na horském kole rovinatých devět kilometr zpestřených v půlce menším trailovým úsečkem a závěrečné tři kilometry rychlého běhu.

Jak jsem mrknul do historie triatlonu tak třeba legendární Leoš Roušavý zde vyhrál určitě šestkrát, už v té době byli na absolutní bedně současní pořadatelé Lukáš Netík a momentálně nejlepší domácí triatlonista Jan Volár, který byl letos startérem závodu. Sympatickým počinem pořadatelů bylo, že místo cílové medaile obdržel každý účastník závodu cyklistickou láhev s logem akce. Po závodě v místní osvěžovně bylo připraveno teplé jídlo a pití dle výběru.

Pořadatelé byli mile překvapeni rekordním počtem startujících. Nejlepší plavání, za 4 minuty, měl Martin Mrňávek, který nakonec skončil absolutně třetí (38:38), druhý dorostenec. Při takovém sprintu rozhoduje i práce v depu, to první dal Mrňávek za 45 sekund, kdežto jeho poražitelé na něj získali patnáct sekund.

V kole se vyznamenal nejlepší veterán nad 40 let triatlonu Zdeněk Veselka, plaval sice šest minut, ale kolo měl nejlepší za 17 minut a bylo z toho nakonec celkové páté místo za 39:06.

Absolutním vítězem byl za 37:51 Michal Bursík, který podal špičkové výkony ve všech disciplínách, i když v žádné nebyl nejlepší. „Po plavání jsem na nejlepší trochu ztrácel (4:35), ale na kole jsem si to dojel (17:41) a v běhu to už jistil ( 14:37).“

Právě nejlepší běžecký výkon (14:01) po menší ztrátě z kola (18:29) a dobrém plavání (4:41) vynesl na druhé místo celkově nejlepšího dorostence Jana GÜnthera – 38:14.

Nejlepší ženou na celkovém 16. místě byla hradecká orienťačka Kateřina Chmelařová (na foto) za 43:06, která soupeřky nejvíce natřela v cyklistické části (19:07), běh dala za 16:23. Druhá byla dorostenka Kateřina Pitrmanová za 44:57, ta měla excelentní plavání pod 5 minut. Třetí Kamila Netíková dosáhla času 45:03, úspěšně závodil i její manžel Lukáš Netík (38:57), který byl celkově čtvrtý, druhý v kategorii 20 – 39 let. Nejlepší veteránkou byla Eva Rychterová za 45:05. Třetí mladou byla Barbora Zoubková (45:54) , která běžecky září v Hradecké míli a také v triatlonu dosáhla běžecky nej ženského výkonu 15:01.

Ale závod nebyl jen o namakaných výkonech, spousta sportovců si to šla prostě zkusit, třeba s cílem pokořit hranici jedné hodiny. Až ze Studence u Jilemnice přijel otestovat triatlon David Červinka (54:04), kterého podporovala manželka s dcerou. „Náhodou jsem se o závodě dověděl a chtěl jsem si to zkusit. Za mlada jsem plaval, takže to bylo v pohodě (5,5 minuty). Kolo (23:18) také šlo, ale totálně jsem odešel v běhu (23:19). Ale určitě to nebyl můj poslední triatlonový závod“