V devátém ročníku Dubinského krosu byli nejlepší Mojmír Dryml a Denisa Kozáková, oba startovali za Hvězdu Pardubice. Dubina je součástí Pardubic, u výpadovky na Holice, a nachází se zde stejnojmenné pardubické sídliště, které navazuje na rozsáhlý les, v kterém se závod, zařazený do Velké ceny východních Čech uskutečnil.

Pořadatelé z KPA Pardubice měli štěstí na počasí. Po sobotních nechutných vedrech bylo v neděli přijatelně.

Závodní dopoledne bylo zahájeno závodem školáků na jeden okruh o délce 1,3 kilometru. Prvenství obhájil Tadeáš Barvík (na foto) z AC Pardubice v čase 4:48, tedy o 24 sekund lépe jak vloni. Druhý doběhl Jan Herzán za 4:53. Celkově třetí bylo nejlepší děvče, a to Kristiána Barvíková za 5:19.

Závod mužů a žen se uskutečnil na tříkilometrovém rovinatém lesním okruhu, prostřední třetina je tradičně vedena po měkčí lesní cestě, a byl odstartován v poledne. Roli hlavní favoritky v dvouokruhovém závodě na cca 6 kilometrů potvrdila Deniska Kozáková, která v sólo závodě dala 22:21, traťák časem 20:46 drží z roku 2014 jiná žínka z Hradce Králové, a to Taťána Metelková. Deniska byla vítězka žen 35 – 44 let.

Trochu překvapivé bylo jak lehce vybojovala druhé místo Lenka Ungerová za 23:47, první mladá. Celkově třetí byla další mladice, kterou na závodě doprovázeli nejen rodiče, ale i její dvě děti, Jana Solánká z Maratonstavu Úpice za 24:03. Jana ještě cítila únavu z půlmaratonu, který dala před týdnem v Trutnově, kde byla druhou ženou. Ke konci se k ní dost přiblížila nejlepší z kategorie nad 45 let a loňská vítězka Anna Krátká ze Svitav, rovněž však závodící za Hvězdu, pro kterou to však byl třetí závod během 48 hodin – 24:18.

Mojmír Dryml je pravidelným účastníkem tří okruhového běhu, předloni vyhrál, vloni ho udělal Kamil Krunka. Letos se na něj i usmálo štěstí, protože spolufavorit, před rokem třetí, Václav Rohlík z AC Pardubice, vítěz 2016 právě před Drymlem, přijel pozdě, spletl si čas startu a dorazil v době, kdy už závodnicí vyběhli.

Takže Mojmír si dal sólíčko za 31:00, předloni běžel 30:19. Nejlepší čas má z roku 2013 Jiří Čivrný – 28:12, Kamil Krunka zde zapsal 29:19. Druhé místo tak spadlo do klína Tomáši Hellerovi z Hradce Králové, dorazil na závod na kole, za 33:31. Rohlík, který zde běhal v minulých letech i pod 31 minut, byl nakonec celkově osmý za 34:55 a vybojoval alespoň třetí místo v kategorii mladých běžců.

Nejzajímavější souboj byl o prvenství v mužích nad 60 let. Ještě při vbíhání do posledního kola měl nepatrný náskok František Pechek, tatínek Jany Solánské, před Vladimírem Vacardou. Ale v koncovce byl lepší letošní nováček v kategorii Vacarda – 37:33, Pechek dal 37:43 a pro třetí místo si přijel z Jablonce nad Nisou Miroslav Pullman za 37:59.

Nejstarším účastníkem byl stejně jako vloni Stanislav Doležal, který v 81 letech zapsal čas 53:09 a oproti loňsku, kdy nebyl stoprocentně fit a bylo vedro, se zlepšil dokonce o tři minuty. Pořadatelé ocenili i dva vytrvalce, kteří v čase pod 1:15 hodiny uzavírali startovní pole. Jirku Brycha (79 let) na trati doprovázel jeho padesátiletý kámoš Pepa Krátký. Jirka je jedním z pořadatelů Velké ceny. Za mlada dokázal běhat desítku za 36 minut a letos by rád po 37 startoval v Běchovicích. Právě Jirka Brych pořádá v neděli 23. června na Nové Hradci Králové u rybníku Biřička další závod Velké ceny – Hradecký kros, start v 10 hodin.