Vloni to byl v Kolesách, vedle jsou známé chováním koní Kladruby nad Labem, Jarní běh, letos pořadatelé posunuli termín, trefili se do příjemného počasí, a byl z toho úspěšný Letní běh.

Centrum závodu bylo tentokrát přímo v cílové rovince dostihového závodiště v Kolesách. Odtud se po dráze, měkký písek a úvodních cca 500 metrů, vydali startující, společný start byl pro pětku i desítku, na rovinaté lesní tratě, letos zpestřené popadanými stromy, do přilehlých lesů. Závěrečný cca půl kilometr byl veden po závodišti a běžci museli zdolat pět dostihových překážek.

V hlavním závodě se od soupeřů ještě na závodišti odpoutala dvojice Miloš Kratochvíl z Hvězdy Pardubice s Tomášem Mockem z AC Pardubice. Spolu vydrželi až do místa, cca 2,5 kilometru, kde se tratě rozdělovaly. „Už jsem toho měl plné zuby, Miloš je prostě jinde,“ přiznal v cíli nejlepší muž pětikilometrového závodu Tomáš Mocek – 18:01 minuty. „Jo celkem jsem to nakopl, ale než se tratě rozdělily, tak jsem malinko ubral plyn,“ dodal s úsměvem Miloš – 37:07, tedy o více jak minutu lepší čas něž loňský vítěz a oba dali nejlepší časy. I když i Miloš opatrně zdolával překážky, po jeho proběhnutí cílem nebyl žádný soupeř v dohledu. Druhý, další veterán nad 40 let, Ladislav Semrád dal 42:51. Celkově třetí byl vítěz mladíků Pavel Dunda za 43:53.

Překvapivou vítězku měla soutěž žen. Sice těch neokoukaných ženských tváří bylo ve startovním poli více, ale papírově největší favoritkou byla Milošova přítelkyně Šárka Eliášová. Ale na závodiště s přesvědčivým náskokem přiběhla jako první Zuzana Barešová z Hradce Králové (na foto) – 46:59. O tom, že je svět malý jsem se přesvědčil vzápětí. „Vás znám, tam kde bydlíte, máme chalupu“, řekla mi po doběhu vítězka. „Běhám párkrát v týdnu a závody moc neobjíždím, musím poděkovat kamarádce Zuzce Zámečníkové (šla pětku za 25:57), že mě sem vytáhla.“ Druhou ženou za 48:59 byla Šárka Eliášová a třetí Andrea Nováková za 50:02.

Na pětce byl za Tomášem, ten je už nad 40 let, druhý Jakub Horák za 18:42 a třetí Jan Tikal za 20:34. Celkově čtvrtá byla Barbora Zoubková z Hradce Králové, která zaběhla nejlepší ženskou pětku v historii zdejších závodů , a to 21:31. Bára je momentálně nejlepší ženou Hradecké míle, kde běhá pětku pár sekund nad dvacet minut, takže na jejím čase je vidět kolik ty překážky a popadané stromy běžcům přidaly. Druhá byla Lenka Tomšíková za 22:08 a třetí Lucie Tikalová za 23:06. Nejlepší veteránkou byla Iva Hořáková za 23:45.

Letošní novinkou byla soutěž běžců se psi. Ti se vydali na trať pětky o pět minut dříve a nejlepší byli a v tomto pořadí proběhli i absolutně cílem Michal Poledník za 16:21 a Gabriela Bezoušková – 19:34.

Kouknul jsem tradičně na stránky závodu, jsou zde jen kladné ohlasy : „Moc díky za tento závod. Trasa byla úplně parádní, organizace skvělá, nedalo se ztratit. Nám se moc líbilo a přijedeme zas.“

Některé rodiny to pojaly jako příjemný víkendový výlet. Ve výsledkovce jsou třeba kompletní Hrdí z Boharyně. Rodiče běželi s pejsky, Diana Hrdá za 30:56 a Tomáš Hrdý za 36:29: „Byl to můj první běžecký závod, prostě jsem podlehl přemlouvání manželky.“ A zasoutěžili si i jejich děti.

Nejkratší závod na 150 metrů pro děti do 6 let vyhrála Julie Horáková před Natálii Hrdou. Pětistovku, 7 – 10 let, vyhrál Vojta Kalný, jeho maminka Jitka byla druhou veteránkou na desítce, a osmý byl Šimon Hrdý. Soutěž pro ty nejstarší děti do 15 let patřila Kristýně Krososkové, třetí byla dcera Šárky Eliášové Denisa.

Závěrem zaznělo pozvání na další akce v okolí jako je Klamošský lesní kros na 5 a 10 km zařazený do Velké ceny východních Čech v bězích – 17. 8.2019 a Dačického 12 v Kutné Hoře – 10. 8.2019.