Většina lidí se v tropických vedrech sbalí a jde se koupat. Podobně smýšlejí i účastníci brněnského běžeckého seriálu TRIEXPERT CUP s tím rozdílem, že vodu dobrovolně vymění za vlastní pot. To byl právě případ devátého dílu oblíbeného poháru v Pisárkách. Běžci se v teplotě hodně překračující třicet stupňů rozhodli ve středu večer místo koupaliště vyhledat start šestikilometrové trasy v parku Anthropos.

Na rozpálené cyklostezce byl jasně nejrychlejší Jiří Petr, jenž na šesti kilometrech nadělil druhému Adamu Szymanikovi víc jak minutu. Petr přitom za svým časem z před víc jak dvou měsíců na stejném místě zaostal i přes velké horko jen o deset vteřin. Obrátkovou trasu s výběhem pod Červený kopec zvládl tentokrát za 19:35 minuty. „Rozběhl jsem to kolem tří minut na kilák, ale musel jsem při druhém výběhu kopce trochu zvolnit. Přece jen bylo teplo znát a nechtěl jsem jít úplně za hranu. Příští týden chci jít společně s Jirkou Čípou jednu etapu Moravského ultraMaratonu a pak už mě čeká ultratrail v Itálii,“ nastínil Petr své plány.

Szymanik, jenž letos vyhrál už pět dílů TRIEXPERT CUPu z devíti, na vítěze neměl. Zpočátku se Petra snažil chvíli držet, brzy však bylo jasné, kdo bude nejsilnější. Třetí pozici v Pisárkách uzmul zaměřením umělec Adam Mihalov, jenž sahal i po stříbrné medaili. Na ni mu scházelo jen devět vteřin.

O poznání napínavější bitvu svedli v úmorném vedru ženy. Zpočátku totiž šla do vedení Tereza Tůmová, která se však nakonec musela spokojit s bronzem. Jako první finiš totiž viděla v čase 23:48 minuty Lucie Vaculová. „V prvním stoupání jsem Terezu předběhla a kupodivu to vydrželo až do konce. Ve stínu to ještě šlo, když jsme však před obrátkou vyběhli z lesa, vedro bylo hrozné. Najednou ze mě vysálo spoustu sil. Dřív jsem teplo snášela trochu líp. Ale přežila jsem, nechtěla jsem se v takovém počasí úplně vyšťavit,“ usmívala se sympatická běžkyně.

Zpočátku vedoucí Tůmovou předčila i v cíli druhá Lenka Kohnová, která za Vaculovou doběhla o půl minuty pozadu. „Terezu jsem předběhla někde kolem nejvyššího bodu při zpáteční cestě. Trochu jsem se šetřila, celý den jsem v práci jsem byla ve velkém horku, tak jsem to nechtěla přehánět. Už se těším na prázdniny. Hned zkraje si dám miniMUM (tři etapy Moravského ultraMaratonu – pozn. autora) a tam si bezvadně vymažu hlavu. Na práci pak na další dva měsíce úplně zapomenu,“ pochvalovala si vychovatelka na základní škole v brněnských Vinohradech.

Uhnané běžce na cyklostezce na Poříčí lehce dráždil povyk z obřího koupaliště Riviéra, které se nachází jen přes řeku Svratku, většina z nich se však nenechala rozhodit. „Ani jsem to nevnímal a nezáviděl jim. Až přijedu ze závodu, tak si raději zajdu se psem k nám do biocentra v Chrlicích. Tam je větší klid, na velká koupaliště mě neužije,“ sdělil třeba pravidelný účastník TRIEXPERT CUPu David Pospíšil z Holásek, jenž doběhl čtrnáctý.

Příští středu 3. července vystřídá Svratku řeka Svitava. Po letos druhých Pisárkách totiž přijdou na řadu druhé Obřany a obrátková trasa po cyklostezce do Bílovic nad Svitavou. Start je tradičně v šest hodin večer a počasí snad už bude k vytrvalcům shovívavější…

Výsledky