Tradičním vyvrcholením Velké ceny Kunětické devítky (K9) bylo vyhlašování nejstarší věkové kategorie nad 70 let. Druhý Dalibor Chocholouš (76:01 minuty) z Pardubic přišel na stupně vítězů jako vždy vybaven lahví sektu a zkropil jím soupeře a pořadatele. Vítězný sedmdesátník Ladislav Šťastný z SK Ráby dal 62:45.

Závod se uskutečnil za středečního vedra, když jsem jel domů tak teploměry v osm hodin večer cestou ukazovaly 33 až 36 stupňů Celsia. Bylo to zároveň šesté klání Poháru K9.

V hlavním závodě na devět kilometrů přesvědčivě vyhrál Miloš Kratochvíl z Hvězdy Pardubice – 33:08. Čtyřicátník Miloš byl nejlepší i na sobotní desítce v Kolesách a avizoval start i na nedělním Hradeckém krosu, ale tam nakonec nedorazil. „Prostě to nešlo, byl jsem unaven a na jaře, kdy jsem během týdne dal tři závodní desítky a pak byl totálně vyřízen, jsem si uvědomil, že musím také šetřit se silami.“

K průběhu závodu, kde i borec jeho formátu při zdolání nejstrmějšího úseku v Kunětické hoře v závěru závodu šel chvíli pěšky, dodal. „V rovinaté pasáži v půlce závodu jsem za to vzal a klukům utekl.“

Stejně jako vloni, kdy vyhrál Jaromír Hradecký, byl druhý Tomáš Kučírek – 34:38. Třetí byl další čtyřicátník, vítěz pětky z Koles, Tomáš Mocek za 35:39. Čtvrtý byl nejlepší z vypsané kategorie 30 – 39 let Martin Fikar z Nové Paky 35:57. Celkově šestý byl třetí čtyřicátník Jirka Doucha z Náchoda z 37:06. Na neúnavného závoďáka, který den před tím celkově vyhrál běh v Hradci Králové, se tentokrát usmálo i štěstí. Papírově měl být lepší legendární Michal Vokolek, ale tomu závod nesedl: „Po kilometru mi to prostě přestalo chutnat, nechtěl jsem zabalit, tak jsem to doklusal.“ Michal byl celkově patnáctý za 39:34.

Pro zajímavost na devítce drží traťáky současný triatlonový eliťák Jan Volár 30:41 a Taťána Metelková – 35:02, také z roku 2016, oba jsou z Hradce Králové.

V soutěži žen si zopakovala prvenství z pátého závodu K9 Barbora Zavřelová z Němčic (na foto), přes něž se běží. Dokázala se dokonce zlepšit o více jak půl minuty na 40:27. Druhá Radka Janyšková z Polabin, část Pardubic, dala 42:56 a třetí, nejlepší čtyřicátnice, Jana Horáková ze Srchu zapsala 43:08.

Maminka vítězky Jana Zavřelová vyhrála ženy nad 50 let za 47:59. Tím úspěch rodinného týmu neskončil, protože synátor Vít Zavřel byl vítězný junior na trati 4,5 kilometru za 22:33. Absolutním vítězem „čtyřky“ se stal Václav Rohlík z AC Pardubice za 18:02. Nejlepší ženou byla vítězka kategorie do 14 let Ema Fialová z SK Ráby za 21:41.

Sedmá K9 se uskuteční na dominantě Pardubicka Kunětické hoře 24. července se startem v 18 hodin.