Krosový závod v Dolní Dobrouči vznikl teprve před čtyřmi lety, ale už letos dokázali místní běžečtí nadšenci uspořádat úspěšné mistrovství republiky veteránů za účasti téměř 350 závodníků, z nichž dvě stovky sice tvořily děti, ale hlavní závody na 10300 a 7500m se svými 140 startujícími také nezůstaly příliš pozadu. Njerychleji je zvládli absolutní veteránští mistři Michal Horáček (Iscarex Česká Třebová) 36:40 a Michaela Mertová (Atletika Albrechtice).

Dobroučské okruhy jsou náročné, hned po výběhu ze stadionu běžci zdolávají hrozivě vyhlížející stoupání, aby pak pokračovali zvlněným terénem s několika náročnými seběhy lesem a po lučních cestách. Základní pětikilometrový okruh běželi muži do 69 let dvakrát, starší veteráni a všechny ženské složky jednou – ty ale na závěr čekal ještě kratší, 3000m dlouhý okruh.

Vymyslet ideální termín pro závod s celostátní působností je vzhledem k přehřáté termínové listině práce pro vraha. Organizátor akce, TJ Orel Dolní Dobrouč, nakonec zůstal u tradice první červnové neděle a to i s vědomím, že zejména v kategoriích mužů a žen do 34 let bude startovní pole hodně řídké díky souběžně pořádaným soutěžím družstev všech stupňů. Letos šlo pořadatelům v první řadě o spokojenost veteránů a soudě podle ohlasů, tento cíl byl splněn.

Peníze a běh

Jednou je to potřeba napsat – otevřeně a natvrdo. Historicky vzato u nás vznikaly a vznikají běžecké závody, na nichž dokáže pořadatel v rámci přijatelného startovného vytvořit pro běžce ty nejlepší podmínky, protože jeho cílem je právě radost a spokojenost závodníků.

Na druhé straně jsme v posledních letech svědky pokusů o hrubou komercializaci běhů (zatím převážně silničních a městských) především různými agenturami, které toho o běhání vědí minimum, ale čich obchodníka mají dokonalý a ten jim velí využít současného zvýšeného zájmu o běh co nejvíce.

Výsledky tohoto snažení však zatím zaostávají za růžovými představami obchodníků s běháním. Zatímco komerce bují ve velkém na většině bikerských maratonů (někteří takypořadatelé se nestydí vybírat startovné 50 – 100 Kč od dětií, běhy většinou tomuto trendu překvapivě odolávají. Je to tím, že nabídka závodů je u nás extrémně bohatá a každý si může o víkendu vybrat a navštívit typ běhu, který mu vyhovuje. Kdo má rád show, ať platí za start třeba 300 – 500 Kč, komu stačí pocit z dobře stráveného volného dne, vybere si akci připravenou sice profesionálně, ale ve skromnějších kulisách.

Typem takové akce byl právě mistrovský kros v Dolní Dobrouči. Běžci z větší dálky mohli využít ubytování ve škole s vlastním vybavením a ušetřit tak za nocleh ne nepodstatnou částku. Předem přihlášení běžci platili pouze 50 Kč startovného a v této částce bylo i občerstvení (klobása, párek) a nápoje (pivo nebo limonáda). Díky tomu se přihlásilo asi 90 procent dospěláků předem a pořadatelé mohli odhadnout přibližný počet startujících. Děti běhaly zdarma.

Zrána byla sice pěkná kosa, ale v průběhu dopoledne teplota rychle stoupala a vyhlášení vítězů probíhalo již za příjemného slunečného počasí. Nebylo jednoduché připravit věcné ceny a mistrovské diplomy pro veterány, kteří běželi v pětiletých kategoriích (těch bylo celkem 17). Přesto byl nabitý program dodržen prakticky na minutu.

Veteráni se předvedli

Absolutním vítězem závodu se stal Michal Horáček (Iscarex). Na druhém místě za ním doběhl vítěz kategorie mladších mužů Pavel Hrdina (AK Perná), ale třetí pozice už patřila veteránské legendě, letos 58letému Miloši Smrčkovi z BK Říčany. Miloš doběhl pouhé dvě minuty za celkovým vítězem…Vysokou úroveň českých veteránů potvrdili čtyřicátníci Martin Vacek a Jan Škrabálek, skvěle zaběhli mezi padesátiletými Aleš Stránský (Iscarex Česká Třebová) a Josef Siegel (AC Choceň), o Smrčkovi už byla řeč, ale smeknout čepici sluší též před výkony druhého v jeho kategorii Františka Kolínka (AK Perná) a Miroslava Krupičky (Jiskra Ústí nad Orl.).

Kromě Kolínka obhajoval čest Moravy Svatopluk Kudlička (LRS Vyškov), který letos sbírá veteránské tituly jako na běžícím pásu. Také druhý šedesátiletý běžec není maratonské společnosti neznámý – Miroslav Krsek se může pyšnit časem pod 2:15 hod. a v pozdějších časech byl mnohonásobným mistrem světa mezi staršímu muži v duatlonu.

Nejstarší kategorie vyhráli nestárnoucí Franta Krátký (Jiskra Králíky), Jaroslav Janeček (PSK Union Praha), Vítězslav Jantsch (LIAZ Jablonec), Karel Matzner (M team Zvole) a Jiří Soukup (TJ LS Hradec Králové), který je v 85 letech jedním z našich nejstarších aktivních běžců.

Míša Mertová uběhla svých 7500m za výtečných 32:27, ovšem jen o 13 vteřin pomalejší byla velezkušená Anna Krátká (Hvězda SKP Pardubice). Přes bolestivé zranění dosáhla na dobrý čas i Romana Brumlichová (34:04) a pod 35 minut se dostala také Lenka Borovičková (VSK Chemie Praha).

Kategorii 45letých vyhrála domácí Jana Matyášová, mezi 50letými dominovala Moravanka Libuše Vlachynská (Slov. Slávia Uher. Hradiště) a z Moravy přijela také vítězka o stupeň vyšší kategorie Eva Dvořáková (Biatlon Prostějov). Zbývající kategorie vyhrály Marie Šlechtová (Slavia OB Hradec Králové) a Miloslava Ročňáková (M team Zvole).

Mezi hosty mistrovství jmenujeme náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka, závodníky pozdravil emeritní člen představenstva Sdružení veteránů ČAS Karel Matzner, který se zúčastnil ve svých 83letech jako aktivní běžec a trať dlouhou 7500m zvládl za 52:57.

Výsledky

Foto 620× – Iscarex


Autor článku, Ivo Domanský, je po dlouhá léta v běžecké obci znám jako organizátor, pořadatel, rozhodčí, redaktor a dopisovatel. Je také tajemníkem Sdružení organizátorů běžeckých závodů a současně i autorem tištěné Termínovky běhů mimo dráhu.