Od loňska přibyl na mapě významných běžeckých závodů název „Kolínská patnáctka“. Pořádající občanské sdružení se rozhodlo nabídnout účast na kvalitním běhu nejen výkonnostním atletům, nýbrž také těm, kdo běhají pro zábavu, potěšení nebo pro zdraví.

Už při premiéře se přihlásily téměř dvě stovky zájemců a prvními vítězi na delší trati (kratší pro začínající běžce měřila 7 km) se stali Jiří Miler z Mladé Boleslavi a Kateřina Kriegelová z Velkých Losin.

Úspěch prvního ročníku pořadatele těšil, ale organizační štáb se zaměřil i na zjištěné nedostatky a přípravu dalšího ročníku. Termín byl od počátku jasný: běžecký festival se stal součástí mnohem starší akce, která probíhá v Kolíně nepřetržitě od roku 1964, totiž mezinárodního festivalu dechových hudeb Kmochův Kolín.

Většina letošních startujících využila výhodného přihlašování předem, zbývající se přihlásili na místě. Na obou tratích nakonec odstartovalo od chrámu sv. Bartoloměje 219 závodníků různého věku (od 14 do 78 let) a výkonnosti.

Trať vedla nejprve městem, pak po přeběhu lávky přes Labe zamířila do lesů severně od Kolína a po 3650 m od startu se trasy dělily, sedmička se vracela zpět, zatímco delší patnáctka pokračovala dosti bahnitým úsekem do lužních lesů, poté se běžci dostali opět na asfaltovou cyklostezku vedoucí podél břehu Labe zpět k lávce pro pěší a po ní do cíle, který byl letos přesunut na Kmochův ostrov do prostoru amfiteátru.

Zvítězili Pavlišta a Zuzánková

Úlohu favoritů bezezbytku splnili Vít Pavlišta (AC Slovan Liberec) a Tereza Zuzánková (A. C. TEPO Kladno), kteří zvítězili stylem start – cíl v časech 47:18, resp. 59:13.

Nejrychlejší na kratší trase byli Miloš Kratochvíl (Hvězda SKP Pardubice) 24:13 a Dagmar Kynčlová (SK Nové Město nad Met.) 28:44.

Vítězem kategorie mužů nad 40 let na 15 km se stal celkově třetí Pavel Novák (SK Chotěboř) časem 50:06 a mezi padesátiletými muži byl suverénní Miloš Smrčka (BK Říčany) za 53:28.

Kategorii veteránek zvládla nejrychleji Dana Jiřičná v čase 1:09:18.

Ohlasy z cíle

„Na této trati, zvláště když bylo místy dost hluboké bahno, se nedaly předpokládat superrychlé časy, takže jsem s tím svým docela spokojen. Organizátoři připravili závod určitě velmi pečlivě, doprovodný program byl místy improvizovaný, ale to celé akci příliš neubralo na úrovni,“ řekl po doběhu Vít Pavlišta, absolutní vítěz mužů.

„Vítězství mě těší, ovšem chyběly tady silnější soupeřky. V Kolíně jsem poprvé v životě, město mě příjemně překvapilo řadou historických památek, start u katedrály byl velice atraktivní,“ sdělila své pocity Tereza Zuzánková, první žena v cíli.

Leoš Bešťák, ředitel závodu: „Nervozita ze mne spadla až po vyhlášení vítězů. Zatím nevím o ničem zásadním, co by se nám letos nepovedlo. Z loňských zkušeností jsme se poučili, také tento ročník v organizačním výboru důkladně zhodnotíme.“

Absolutní vítězové patnáctky obdrželi finanční prémie, vítězové ostatních kategorií na obou tratích poukázky na nákup sportovních potřeb.

Bohatá byla také divácká tombola, v rámci startovného 100 Kč dostalo prvních 150 předem přihlášených závodníků tričko, pro předem přihlášené byla rovněž připravena nevratná startovní čísla se jménem a pro všechny závodníci teplé jídlo v cíli.

Počínaje letoškem získává absolutní vítěz patnáctky krásnou „věčně putovní“ cenu, vydařené dílo výtvarníků a sklářů. Vítek Pavlišta ji pouze převzal a vzápětí vrátil pořadatelům, byla prý příliš těžká :-)

Za poměrně příznivého počasí závod dokončilo 218 běžců a běžkyň, pro zranění vzdal pouze jediný.

Výsledky


Autor článku, Ivo Domanský, je po dlouhá léta v běžecké obci znám jako organizátor, pořadatel, rozhodčí, redaktor a dopisovatel. Je také tajemníkem Sdružení organizátorů běžeckých závodů a současně i autorem tištěné Termínovky běhů mimo dráhu.