Ten, kdo běhá, se během (většinou) královsky baví. Sport jako takový ale může sloužit i jako prostředek pro pomoc druhým. Podobné aktivity se objevují i u běhu a zejména u maratonu. Zájemci tak mají možnost nejen si zaběhat, ale také podpořit dobrou věc.

Běželi jste pro opuštěné děti?

Zřejmě neznámějším projektem u nás je Běh pro život, který pořádá Nadační fond Tesco. Sedmým a posledním místem, kde se letos běhalo, byla o víkendu Praha. V hlavním městě se podařilo pro opuštěné děti vybrat 403 637 Kč.

Zhruba čtyřkilometrovou trasu zvládlo 2 884 účastníků. „Máme ohromnou radost, že lidem není lhostejný osud opuštěných dětí. Ráda bych poděkovala všem, kteří se již nějakou formou do letošního ročníku Běhu pro život zapojili,“ řekla po závodě Hana Svobodová, manažerka Nadačního Fondu Tesco. Zároveň připomněla, že přispívat na opuštěné děti lze různými způsoby až do konce srpna.

Série běhů odstartovala 5. května v Pardubicích, kromě Prahy se běželo také v Českých Budějovicích, Brně, Plzni, Ústí nad Labem a Ostravě. Celkem se již vybraly asi 3 miliony korun, které budou věnovány Asociaci náhradních rodin České republiky na proškolení pěstounů a na finanční podporu pěstounské péče pro 50 dětí.

Letos se jednalo již o pátý ročník Běhu pro život, že předešlé čtyři roky se zapojilo více než 26 000 běžců a dohromady vybrali přes devět milionů korun.

Je to naprosto normální

Prague International Marathon pořádající největší běžecké akce v ČR jen potvrzuje, že v zahraničí je „naprosto normální běžet pro nějakou charitativní organizaci a na trati je jich zastoupena spousta“. I čeští běžci jsou každý rok vyzváni, aby svým výkonem podpořili dobrou věc.

Charitativní organizace často dostávají startovní čísla a třeba před pražským Hervis 1/2Maratonem, když bylo vyprodáno, byla toto jediná možnost, jak se dostat na start. Na trati tohoto půlmaratonu se rovněž již tři roky objevuje charitativní organizace Running With Those That Can´t o. s. Zde se jedná o pomoc handicapovaným dětem a jejich rodinám.

Známá je také organizace Světlo pro svět. Jejím prostřednictvím běžci podporují nevidomé. Rovněž na tratích pražských městských závodů se zviditelnila tato organizace, která pomáhá bojovat proti slepotě v Africe. Zde běžec za příspěvek obdrží žluté tričko a stane se běžcem Světla pro svět

Třeba na Londýnském maratonu jsou obvykle prodávána startovní čísla na závod přes charitu i několikanásobně dražší, než ta „normální“, která jsou vždy rychle vyprodaná. Díky tomu každoročně dají maratonci na charitu miliony liber.

Kilometry přes ČR pro Paraple

Pro charitu již několikrát běhal po Česku vytrvalec Miloš Škorpil. On si vybral nadaci Paraple a pro stejnou organizaci běžel před lety maraton Zdeněk „Buldok“ Uhl. Amatérský boxer, který při svém povolání pokrývače spadl na hlavu, ale dokázal se vrátit do běžného života a rozhodl se pomoci jiným, kteří takové štěstí neměli.

Pomáhá se i zvířatům

Běh již pomáhá také zvířatům. V celém světě, Prahu nevyjímaje, se každoročně koná běh pro záchranu goril nížinných. Jen v Praze se letos díky běhu či chůzi přes centrum v maskách goril vybralo přes čtvrt milionu.

Trochu jiný způsob zvolil Štěpán Teplý. Běhá za Nadaci na ochranu zvířat a kromě „morální“ podpory ji podporuje i finančně. A čím více běhá, tím více dává peněz. Za každý kilometr, který uběhne, totiž věnuje korunu na zvířata. Při Štěpánových objemech 500 km/měsíc je to slušná částka, ale zapojit se může kdokoliv.

Tak už víte, pro koho poběžíte svůj příští maraton?