V neděli byl odstartován seriál Moravského ultramaratonu úvodní Lomnickou etapou. Již před startem bylo zřejmé, že běžci v rekordním počtu budou zápasit s velkým vedrem, když na náměstíčku v Lomnici bylo cítit „vůni“ tajícího se asfaltu.

Velká překvapení se však nekonala. Zvítězil Daniel Orálek s 15minutovým náskokem před Jiřím Bezroukem.

Startu předcházel zahajovací ceremoniál na radnici, která byla zcela zaplněná 32 běžci, kteří se přihlásili na celý MUM, tedy na všech 7 etap po 43 km. Starosta Lomnice Milan Vojta běžcům popřál mnoho sil a Stanislav Juránek náměstek hejtmana se zavázal k účasti nejméně v šesti etapách.

Celkem 47 maratonců vyrazilo vstříc novým zážitkům. Vždyť někteří ze startujících si vybrali tento maraton jako svůj první maraton v životě.

Zato zkušená ultramaratonkyně Martina Němečková říká, že je zde na rekreaci a že jí zaměstnavatel uhradil tuto „rekreační akci“, nejspíše proto, aby odpočatá po MUMu mohla v práci podávat ještě lepší výkony.

Po přeběhu z náměstí ke škole začalo první táhlé stoupání k maličké obci Veselí. První náznak toho, co běžce toho dne čeká. Startovní pole se tady protáhlo a začalo se trhat. Z Veselí pak následoval sestup po lesní cestě do Štěpánovi. Zde potkávám Zdeňku Komárkovou, která říká: „Nevím, proč tu vlastně jsem. Všichni doma mě mají za blázna.“

Také já jsem si přišel tento závod „užít“. To jsem však netušil, že si ho opravdu užiji, protože závěrečné třetině mi v důsledku dehydratace ubylo hodně sil a sklon terénu se jevil několikanásobně větší, než byl. A tak přibývalo chodeckých vložek.

Někteří z běžců ale měli chůzi mnohem lépe natrénovanou, takže v chodeckých partiích jsem viditelně ztrácel. Mimochodem nejrychlejší běžec tento úsek zvládl za 55 minut, ostatní běžci nejméně o půl hodiny hůře, takže ti, kdo si s sebou nevzali vlastní láhev s vodou, zde trpěli.

Ano, to je ultramaraton. Má budit respekt, nic se v něm nesmí podcenit. Ultramaraton není procházka růžovou zahradou.

Druhá etapa startuje v Boskovicích, očekáváme mírnější počasí a doufáme, že nezmokneme.