„Štramberská desítka vznikla v době běžeckého boomu, který se na začátku osmdesátých let objevil i v našem regionu. Hlavním tahounem tehdy byla Liga 100, která byla i častým organizátorem a iniciátorem běžeckých závodů u nás. První ročník závodu se uskutečnil již v roce 1981. Další ročníky přečkaly bez úhony zásluhou podpory místních sponzorů. Před dvěmi lety opustil naše řady její dlouholetý organizátor ing. Petr Bayer. Vzhledem k tomu, že tento běh má svoji tradici a je situován v krásném prostředí podhůří Beskyd, rozhodl se kopřivnický Lašský běžecký klub převzít pomyslný štafetový kolík a pokračovat v dalším jeho rozvoji,“ řekl nám šéf tohoto klubu Jiří Harašta.

Kudy vede trasa tohoto desetikilometrového závodu?

Z části se běží v terénu. Většinu trasy tvoří asfaltový podklad. Je vedena kopcovitým terénem s celkovým převýšením 150 m.

Kolik lidí se této akce zúčastnilo v loňském roce a jak to s účastí vidíte letos ?

Účast v předcházejících ročnících byla třicet až čtyřicet běžců. Loňský rok byl zlomový. Akce se zúčastnilo 82 běžců. Zvýšený zájem závodníků o tento závod se promítl zřejmě tím, že byl poprvé zařazen do Moravskoslezského běžeckého poháru.

Jak je závod zabezpečen finančně – podařilo se vám sehnat nějaké sponzory?

Shánění finanční podpory patří mezi nejtěžší úkoly pořadatelů podobných akcí. Bohužel nám odmítl podporu hlavní sponzor předchozích ročníků. Naštěstí jsem našel pochopení u některých subjektů, od kterých bych to ani neočekával. V samotném finále se budu snažit zahladit mínusy svou finanční spoluúčastí.

Kdo drží v mužské i ženské kategorii nejrychlejší časy?

Traťové rekordy mají již několikaletou historii. V kategorii mužů nejrychlejší čas dosáhl Petr Veselý 32:32 min. v roce 1994. Ženám vévodí Irena Šádková s časem 37:58 min. z roku 2002.


TIP: Čtěte také Přijeďte na lesní hodinovku do Zlína.


Kdo budou největší favorité letošního ročníku? Vypsali jste nějakou prémii za případný traťový rekord?

Vzhledem k tomu, že netrváme na přihlašování běžců před závodem, nemůžeme ani příliš tipovat favority. Pro zajímavost loňský ročník vyhrál Vašek Bitala z Lašského běžeckého klubu a v ženách Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava. Pokud přijedou uvedení běžci, budou jistě i letos patřit mezi horké favority. Prémie za překonání traťového rekordu činí 500 kč.

Připravili jste letos pro závodníky i nějaké novinky?

Vzhledem k tomu, že běžecká populace stárne, rozhodli jsme se rozšířit kategorie mužů o kat. nad 70 let. Chceme tím vzdát poctu a obdiv nejstarším veteránům.

Bude na trati nějaká občerstvovací stanice a na kterém kilometru?

Vycházíme z požadavků běžců z minulých let. Vzhledem k tomu, že nás nežádali o zařazení občerstvovacích stanic, tak je ani letos na trati neumístíme .

Jakým způsobem je trasa označena?

Na trase budou umístěny fáborky a další označení směru bude provedeno latexem na silnici. Navíc v uzlových bodech máme pořadatelskou službu, která bude dbát na bezpečnost závodníků v silničním provozu. Je výborné, že nám každoročně pomáhá i místní Městská policie.

Pořádáte i nějaké přidružené závody pro příchozí nebo pro děti?

Vloni jsme se rozhodli Štramberskou desítku zpestřit doprovodným programem. V přilehlém parku jsme uspořádali Běh dětí Národním sadem. Hned první ročník měl neočekávaný ohlas. Závod absolvovalo téměř osmdesát dětí v šesti běžeckých kategoriích!

Jaké máte pro nás závodníky připravené počasí?

Letošní počasí je jako na houpačce. Důkazem toho je předcházející víkend. V sobotu bylo slunečno a další den pršelo, teplota klesla téměř na 5°C. Naštěstí prognózy na tento víkend jsou příznivé . Má být slunečno, místy polojasno, kolem 20°C. Věřím, že výtečné počasí bude motivací pro běžce k účasti na našem závodě. Proto přijměte naše pozvání. Těšíme se na vás v sobotu ve Štramberku.

PROPOZICE ZÁVODU

HISTORIE – VÝSLEDKY

WEB POŘADATELE