Krásná je Neapol, krásná když svítá, písní svých mandolín ze snů tě vítá. Krásná je Neapol, když den se stmívá, rybář tam na březích divné sny mívá…

Santa Lucia je světově proslulá neapolská píseň, která oslavuje malebný neapolský rybářský přístav Borgo Santa Lucia a rybář v ní zve kolemjdoucí na nádherný večerní výlet lodí po Neapolském zálivu pod zářícími hvězdami. K nejslavnějším jejím interpretům patřil Enrico Caruso, v roce 1965 jí ve svém albu Elvis for Everyone! taky nazpíval Elvis Presley. U nás je známá pod názvem Krásná je Neapol v podání Waldemara Matušky.

My vás taky zveme na výlet. Z Neapolského zálivu na Sicílii, potom do Afriky a kolem rovníku. Zveme vás na dobrodružnou cestu kolem světa. Po šestnácti dnech od startu na Staroměstském náměstí v Praze jsme se ocitli ve slunné Itálii. No, ocitli.. doběhli jsme tam. Prvním, kdo se dotkl italských břehů byl LD, kterého pak těsně následovala Da­nuš.

Další běžci a účastníci naší bláznivé cesty kolem světa potom pokračovali směrem na jih. Podívejte se na ně, jak jsou všichni BEZVA! Jako první přiběhla na předměstí Neapole Lenkačlenka..

Neapol je proslulá nejen svými hrady, kostely a paláci. Neapol je známá ještě jednou věcí – vynikající kuchyní. Právě tady se narodila slavná pizza. Jaká? To je otázka č. 1. Dáváme vám na vybranou: Pizza quattro formaggi, Pizza Capricciosa, Pizza Marinara nebo Pizza Margherita.


TIP: Čtěte také BezvaBĚH kolem světa. Přidejte se k nám!


Itálie je také země zaslíbená fotbalu. V Neapoli to s míčem umí. Otázka č. 2 tedy zní: Jaký je název neapolského fotbalového klubu nejvyšší italské fotbalové soutěže a na kterém místě v tabulce se aktuálně nachází?

A protože Neapol pořádá taky maraton, tak nezbývá než položit otázku č. 3, která je zároveň otázkou poslední: Jaký název nese tento závod a kdy se koná další ročník?

Své odpovědi můžete uvádět v diskuzním fóru pod tímto článkem.


Vy, kteří se taky chcete připojit k nám a běžet s námi kolem světa, máte příležitost v diskuzním Fóru. Aby jste mohli do něj absolvované kilometry napsat, měli byste se u nás zaregistrovat. Poté už jen stačí uvést naběhané vzdálenosti ve správném tvaru x km + x km = x km (popř. pokud chcete jen diskutovat tak ve tvaru 0km+0km=poslední záznam účastníka štafety). Do diskuze můžete nahlédnout a na mapě nás sledovat, když kliknete nahoře na rubriku BezvaBĚH kolem světa.


Neapolí jsme prolétli a nyní běžíme po hladině Tyrhénského moře, které je vlastně součástí moře Středozemního. Brzy doběhneme na Sicílii, ale o tom až příště…