O Středomoravském běžeckém poháru a nezměrném úsilí Karla Pikala jsme čtenáře již informovali. Hlavní organizátor se snaží plně dostát názvu soutěže a rovnoměrně svými závody pokrýt celou střední Moravu. Loni jsme se dočkali nových akcí např. ve Vyškově a Otrokovicích, letos v Prostějově a Přerově. A na podzim nás čeká ještě jedna premiéra – v Zábřehu.

Co si pro nás Karel v Přerově připravil?

Závod byl vypsán na vzdálenost 9 km. Trať tvořilo 5 rovinatých okruhů se startem a cílem na Bezručově ulici při vchodu do Městského parku Michalov. Nejprve se běželo kousek po Bezručově směrem k městu, poté jsme se lávkou U Loděnice dostali na druhou stranu Bečvy. Dali jsme se doleva na asfaltovou cyklostezku a přes lávku U Tenisu se vraceli na pravý břeh řeky. Závěrečných 500 m do konce okruhu byla terénní záležitost.

Do Přerova si dnes našlo cestu pouhých 22 zájemců. Na vině bylo jistě i nevlídné počasí, po celý den zataženo – a slabé přeháňky se v průběhu závodu měnily v trvalý déšť. Po delší době příjemných letních teplot dnes na Hané zavládl podzim.

Kvalitní běžci chyběli, asi se šetřili na víkendové závody

S velmi hezkou a rozmanitou tratí se nejrychleji vypořádal Dalibor Sedlář – téměř neznámý přerovský běžec. Finišoval za 35:13, s dostatečně velkým náskokem na Adama Fritschera (Liga 100 Olomouc – 35:58). Třetí byl Marek Haluzík (DRACY team – 36:45). Velká konkurence se dnes nesešla – pouze první dva běželi tempem pod 4 min/km! Přitom trať nebyla nijak náročná, zpomalovaly jen kolmé zatáčky na mostech.

V ženách bylo v Přerově vidění sólo Jarmily Palíškové z SK Salix Grymov (39:32). Ostatní ženy spíše uzavíraly výsledkovou listinu. Druhá v pořadí byla Marie Berná z Hranic (45:36) a třetí Terezie Šitková z Drnovic u Vyškova (45:52).

V pořadí již 11. závod Středomoravského běžeckého poháru se uskuteční za týden – v pátek 7. září. Bude jím Běh Olomouc – Náměšť. Trať měří 14,4 km, začíná na železniční stanici Olomouc – Řepčín a vede jak po silnici, tak polních cestách.

Více informací na stránce Středomoravského sdružení vytrvalostních sportů: www.stmsvs.cz


Autorem článku je Josef Šitka, běžec žijící v Drnovicích u Vyškova. V loňském roce úspěšně dokončil studia na Masarykově universitě v Brně. Jeho vášněmi kromě běhu jsou hory, film, Polsko a hokejový Vsetín.