Je dobře známo, že běh a cvičení podstatně ovlivňuje i lidský mozek. Má vliv jak na myšlení, tak i na lidské emoce. Ale nová moderní studie ukazuje, že jeho účinky mohou být větší, než se doposud myslelo.

Na tomto výzkumu, který byl publikován na americkým Národním centrem pro biotechnologické informace (NCBI), se podílelo spolu s vědci 54 dospělých ve věku 18 až 36 let. Dobrovolníci byli zdraví, měli převážně sedavý způsob života a nikdo z nich nevykonával pravidelně fyzickou aktivitu.

Během jejich první návštěvy laboratoře vyplnili řadu dotazníků o svém zdraví a náladě, včetně toho, jakou nervozitou trpěli v tu chvíli i v delším časovém horizontu.

Dobrovolníci také poskytli vzorky krve, protože již dřívější studie ukázaly, že cvičení může zvýšit hladinu bílkoviny, která má vliv na pozitivní myšlení. Poté byla dobrovolnická skupina podrobena testu paměti.

Po dokončení testů byli dobrovolníci rozděleni do skupin, z nichž jedna polovina po dobu dalších čtyř týdnů vykonávala chodecký nebo běžecký trénink a druhá polovina zůstala u sedavého způsobu života.

Testy na paměť i náladu byly opakovány v průběhu celého experimentu. Výsledky ukázaly, že skupině provozující fyzickou aktivitu se výrazně zlepšila paměť i nálada. Snížila se jim také hladina úzkosti.

Skupina se sedavým způsobem života nezlepšila ani paměťové testy a ani neodbourala nervozitu oproti první návštěvě laboratoře. Výsledkem tedy je, že dlouhodobé cvičení zvyšuje schopnost zapamatovat si.

„Současná data jasně naznačují, že pokud si lidé chtějí uchovat dlouhodobou paměť, měli by pravidelně a dlouhodobě sportovat“, říká Dr. Bucci, vedoucí lékař experimentu.