Na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm se jako první dnes objevili po více než třinácti hodinách běhu (13:05:04) borci z týmu Salomon-run Slavkov Tomáš Petreček a Pavel Štryncl a zaslouženě tak získali titul Mistrů České republiky v extrémním horském maratonu.

Na druhém místě doběhli největší favorité závodu Petr Vabroušek se Zbyňkem Cyprou z SLS3-SKVK v čase 13:13:31. O třetí místo se pak dělila dvojice ve složení Jan Kotyk s Tomášem Rybářem a Daniel Šilar s Pavlem Blablou, v neděli ráno však byla diskvalifikována. Bronz tedy získal tým L4L5S1 Nový Jičín ve složení Vladimír Polák a Tomáš Nahorniak.

Prakticky už od začátku se drželi v čele závodu Petreček se Štrynclem. Oba jsou už zkušení matadoři. Tomáš Petreček vybojoval v loňské B7, společně s Liborem Uhrem, třetí místo a Pavel Štryncl je také velmi zkušený závodník. Libuje si v extrémních závodech všeho druhu. Letos i loni mimo jiné vyhrál Jesenického tvrďáka, letos právě před Petrečkem. Takže oba vytvořili opravdu silný tým.

O druhé místo se střídaly dvojice Libor Uher s Rostislavem Filipcem a Petr Vabroušek se Zbyňkem Cyprou. Kolem šesté hodiny ranní musel první jmenovaný tým odstoupit, když si Filipec nešťastně podvrtnul kotník.

„Bylo opravdu těžké a rychlé. Petr Vabroušek se Zbyňkem byli před námi, ale pak lehce sešli z cesty. Naštěstí se jim podařilo včas chybu zjistit a opět se dostali před nás na druhé místo. Orientace ve tmě je někdy složitá, obzvlášť v lese. Seběhy byly mnohdy prudké a náročné. Měl jsem prostě smůlu,“ řekl BezvaBĚHu po závodě Rosťa Filipec, zkušený „trailista“, který v lednovém LH24 dovedl Tamaru Stonovou do vítězného cíle v mixu.

Rozhodčí komise závodu v neděli ráno diskvalifikovala oba týmy, které se dělily o třetí místo. Jednalo se o dvojice Jan Kotyk s Tomášem Rybářem a Daniel Šilar s Pavlem Blablou. Důvodem vyloučení z celkového hodnocení byla dohoda obou týmů, kdo jak dojde do cíle, což je za hranicí fair play a zároveň se jedná o znehodnocení závodu.

„Je mi to strašně líto a vím, co to stálo dřiny, bolesti a úsilí, ale musíme být objektivní a měřit všem týmům stejně. Možná si závodníci diskvalifikovaných týmů ani neuvědomili, co způsobili. Znám se s nimi, s některými z nich jsem hodně krát zkřížil zbraně na různých akcích, společně taky trénujeme, jsme kamarádi. O to je to pro mě těžší, musím potlačit kamarádskou sympatii a musím držet stejnou lainu pro všechny závodníky. Jejich zklamání a frustrace musí být ohromná, protože 14 hodin se v závodě drtili a to všechno zbytečně zahodili jedním činem, když se domluvili na vítězných pozicích. My chceme, aby týmy bojovali až na pásku, tedy až do doby než dojdou do cíle,“ řekl ředitel závodu Libor Uher.

Na třetím místě se tedy nakonec umístil tým L4L5S1 Nový Jičín ve složení Vladimír Polák a Tomáš Nahorniak s časem 13:51:24.

Ženy

Pardubický tým Sestry Juračkovy ve složení Jana Juračková a Kateřina Matrasová zvítězily v ženských dvojicích – 14:35:18 hodin. Czech Adidas Terrex bral druhé místo, zasloužily se o to Klára Rampírová se Svatavou Hanzlovou – 16:54:21. Třetí skončily Ivona Krejčiříková s Ivanou Zbořilovou z VZS + MKS Ostrava ladies – 18:42:39.

Mix

V mixu zazářil tým Medvěd z lesa a srnka z louky – David Belej s Petrou Havlovou. Trať zdolali za 15:26:03. Druhé místo vybojovali Horolezci FM Jiří Martikán s Alicí Martikánovou – 15:48:49. Pro třetí místo si přiběhli Radovan Rudický a Veronikou Jerglíkovou z týmu Dáme to! – 16:18:39.

Hobby

Kategorii Hobby vyhráli Jiří Kraus a Oldřich Nesvadba z BejkTeamu (Šternberk) – 13:33:28 hodin. Druzí doběhli Tandem – Beskydy Michal Rusniok s Michalem Misiarzem – 13:52:34, třetí pak Leo Petr s Dominikem Petrem z Petr teamu – 14:06:21.

Pošlete nám odkazy na své fotografie, rádi je uveřejníme (redakce@bezvabeh.cz)

Výsledky

Foto – Vyhlášení vítězů – BezvaBĚH.cz

Foto – Cíl – BezvaBĚH.cz

Foto – Start – BezvaBĚH.cz

Foto 232× – SK Zafar Frenštát pod Radhoštěm