Petra Kamínková dnes v Praze triumfovala v Adidas Běhu pro ženy – 5 km. Na trati mužské desítky byl nejrychlejší Jiří Homoláč z AK Asics Kroměříž. Oba závody uspořádal v rámci Mattoni Grand Prix Praha organizační tým PIM Carla Capalba.

Vítěz neměl taktiku

Celkovým vítězem se mezi muži stal devatenáctiletý Keňan Henry Kiplagat, který za polovinou utekl Etiopanovi Adungovi Tekelemu a nakonec proběhl cílem za 27:51. Zaostal pouze o 17 vteřin za loňským traťovým rekordem svého krajana Philemona Lima.

Druhé místo v závěru získal bratr držitele rekordu, Kiprop Limo. Zastoupil tak skvěle svého sourozence, jenž je kvůli keňské nominaci na mistrovství světa v půlmaratonu zaneprázdněn a start v Praze nyní vynechal.

Henry Kiplagat musel na vítězství dlouho čekat, při závodech seriálu RunCzech.com už byl třikrát druhý, nyní si však vítězství vzít nenechal. „Nádherný závod, užil jsem si to,“ vyprávěl v cíli vítěz a k tomu, jak se zrodilo jeho vítězství, dodal: „Neměl jsem žádnou taktiku, jen jsem běžel, běžel rychle a takhle se to vyvinulo. Najednou jsem zůstal vpředu sám."

Až na desátém místě se umístil světový rekordman a v maratonu a největší favorit závodu Patrick Makau. Uznal, že tempo pro něj bylo příliš rychlé a na výkonu mu nepřidala ani pražská dlažba, na které se nechtěl zranit. Po nejrůznějších aktivitách v předešlých dnech byl také unavený, nicméně jako trénink rychlosti před frankfurtským maratonem v říjnu to prý bylo velmi dobré.

Makau před závodem mimo jiné dostal cenu AIMS za nejlepší světový čas roku 2011. “Mám velkou radost, že jsem se dostal na tak prestižní listinu a že tu cenu dostávám právě v zemi, kde mám tolik přátel a cítím se jako doma," prohlásil rekordman. V pátek také stihl a navštívit školáky v Ústí nad Labem. „Jste mladí běžci v nejdůležitějším věku, hlavně pořádně společně běhejte,“ řekl žákům osmých a devátých tříd.

Jiří Homoláč držel rekordmana v šachu

Těsně za ním doběhl Jirka Homoláč, který pro noční běh netradičně sundal své tradiční velké sluneční brýle dosáhl času 30:38. Letošní mistr ČR v běhu do vrchu potvrdil, že má podzim vynikající formu a překonal oba papírově rychlejší Čechy Jana Kreisingera a Milana Koucourka.

Druhým českým vytrvalcem v cíli byl olympionik Jan Kreisinger, který ztratil 20 vteřin. O dalších jednadvacet vteřin zpět byl český mistr na 10 km z dráhy Milan Kocourek. Na stupně vítězů se pak nevešel Martin Frei. Jedná se o mladé závodníky, takže český vytrvalostí běh čekají zřejmě skvělá léta.

Termínová kolize však zavinila, že nejlepší česká trojka nastoupila na start po mistrovství republiky družstev v Táboře, které se konalo také v sobotu. „Já jsem vytrvalec, čím víc, tím líp," vzal vše s nadhledem Jiří Homoláč. Kdyby během dne nemusel závodit, třeba by udržel světového rekordmana za svými zády až do cíle, takhle mu Afričan asi 1500 metrů před cílem utekl.

Do cíle závodu doběhla i řada významných osobností. Mimo jiné olympionici – badmintonista Petr Koukal nebo judista Jaromír Ježek, bývalí politici Jaromír Schling, Vladimír Dlouhý nebo Kateřina Jacques, významný lékař Jan Pirk nebo farář Pavel Čáp. Další olympionik, zlatý David Svoboda, poslal běžce startovním výstřelem do závodu.

Ženy: Evropanky neměly šanci

V ženách se sešla skvělá konkurence, nicméně tradiční účastnice seriálu RunCzech.com Tadelech Bekele z Etiopie nepřipustila žádné drama a závod ovládla v čase 15:48. Na traťový rekord chybělo 18 vteřin. „Běhám sice většinou delší závody, ale jsem ráda, že se mi to povedlo, i když jsem nebyla největší favoritka,“ řekla po závodě skromně vítězka. Stupně vítězů získali běžkyně z Afriky. Nejlepší Evropanka, olympionička Karolina Jarzynská z Polska, brala čtvrté místo.

Z domácích závodnic byla nejrychlejší Petra Kamínková. Přestože její rivalka a účastnice maratonu pod pěti kruhy Ivana Sekyrová měla rychlejší začátek, Petra jí doběhla a v cíli přidala ještě osm vteřin navrch. „Jsme kamarádky, ale na trati soupeřky. Jsem spokojená, že mi to takhle vyšlo," usmívala se po závodě nejlepší Češka.

Po nich doběhly Anežka a Eliška Drahotových v časech 17:49 a 19:03. Následovaly je tři závodnice ze Sport Centra Romana Šebreleho – Eva Beránková, Andrea Změlíková a Eva Šebrlová. Osmá Česká závodnice byla někdejší vynikající chodkyně Barbora Pitáková, která se k výkonnostnímu sportu vrací po „mateřské dovolené“ – na konci ledna 2010 se jí a známému trenérovi českých chodců Ivo Pitákovi narodila dcera Adélka.

Za nejlepší běžkyní kategorie MF45 Miriam Stewartovou (20:48), běžící s českou vlaječkou na čísle, doběhla v čase 21:09 Iva Tržilová, přítelkyně skvělého maratonce Petra Pechka. Po závodě měla obrovskou radost z umístění i z podpory diváků. Jen uznala, že její práce rukou při běhu není zrovna ideální.

Diváci sledovali i pátou nejlepší beachvolejbalovou dvojici z Londýna, Kristýnu Kolocovou a Markétu Sukovou, kterým snad nikdo neřekne jinak než Kiki a Maki. Doběhly těsně za sebou v časech lehce pod 27:50. O vteřinku rychlejší byla Kiki. „Bolí mě nohy,“ řekla v cíli a parťačka jí doplnila s vysvětlením, že na takové dálky nejsou zvyklé.

Atmosféra byla skvělá

Všichni běžci včetně těch nejlepších si chválili atmosféru. Diváci opravdu vytvořili skvělou kulisu, zejména na Staroměstském náměstí a v okolních uličkách. Snad každému z 3977 závodníků a závodnic na desítce i 1212 běžkyním na poloviční trati pomohli k o nějakou tu vteřinku lepšímu času. Příznivé bylo i počasí, 20 °C bylo vzhledem k datu poměrně slušné teplo.

Kromě medailí a tašky s občerstvením, která se dávala v cíli, si tak každý běžec či běžkyně odnášeli i skvělý pocit z právě skončeného závodu. A jak jste běželi vy? Užili jste si závod? Nebo jste fotili a povzbuzovali závodníky? Pošlete nám svůj příběh nebo fotky na e-mail redakce@bezvabeh.cz.

Závod se již tradičně dostane i na televizní obrazovky. Na ČT4 bude ve středu 12. září v 18:45, další den ve čtvrtek hodinu a 40 minut po půlnoci a v 11:40 a počtvrté ještě v pátek 21. září v šest hodin ráno.

Fotogalerie

Web závodu

Výsledky


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.