Předpověď počasí na dnešní den nebyla příliš optimistická. Pršelo od samého rána a závodníkům se při pohledu k obloze na vrchol Lysé hory příliš nechtělo. Nicméně rekordních téměř 330 běžců se za trvalého deště vydalo vstříc nejvyšší hoře moravskoslezských Beskyd.

Nejvíce sil měl Honza Havlíček z ASK Slavia Praha, který zde zvítězil už v roce 2008. I dnes dokázal, že je mistrem ve svém oboru a v cíli se objevil jako první v solidním čase 47:35min. V solidním, protože dnes to měli účastníci opravdu velmi těžké a bylo to hodně taky o morálce. Druhým v cíli byl Jirka Voják (Mílaři Domažlice) a třetí místo vybojoval Pavel Brýdl z SK Nového Města nad Metují. Na čtvrtém místě doběhl, letos čtyřicátník, Jiří Žák (Technika Brno Extreme). Jako další v pořadí se v cíli objevil Martin Frei z AK Asics Kroměříž, za ním pak čerstvý mistr ČR v maratonu Petr Pechek z TJ Maratonstavu Úpice. Velmi dobře zaběhli junioři Matěj Trávníček (SK Nové Město na Moravě) a Miroslav Rypl (PSK Olymp Praha).

Mezi ženami se nejvíce prosadila Pavla Schorná z Maratonstavu Úpice. Náročnou trať zvládla za 56:15min. a bezpečně zvítězila. Minutu za ní doběhla Eva Skalníková (TJ Nové Město nad Metují). Pomyslnou bronzovou medaili pak získala Táňa Metelková z SK Týniště nad Orlicí.

Pořadatelé se vypořádali s nepříznivým počasím velmi dobře. Možná jen vyhlášení vítězů mohli posunout o půlhodinku dříve. Ale to nic nemění na tom, že popularita závodu stoupá raketově vzhůru. Za vlídnějšího počasí, by počet účastníků jistě překročil číslo 400. Vždyť jen počet přihlášených na místě se pohyboval kolem stovky a kolem sta zájemců nejspíš kvůli dešti nepřijelo. Takže kluci z pořadatelského týmu X-Air Ostrava mají našlápnuto k tomu, aby se závod zařadil k těm největším v České republice, protože na Moravě už největší je. A o to nám přece všem jde, popularizovat běh, pohnout masami a nabídnout lidem pomocnou ruku k tomu, aby něco udělali pro své zdraví.

Závod byl kvalifikací na Mistrovství Evropy v běhu do vrchu 2011 a je také součástí Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu a Moravskoslezského běžeckého poháru.

NAJDĚTE SE V NAŠÍ SPOLEČNÉ FOTOGALERII ZDE NEBO TADY.

VÝSLEDKY ZDE