Po roce, kdy špičkový americký maratonec toužící po olympijském zlatu Ryan Hall běhal a snažil se řešit problémy přechodně, přišlo jasné rozhodnutí. Dokud nebude stoprocentně v pořádku, nebude běhat vůbec. O stavu atleta informoval magazín Runner´s World.

Již zítra to budou tři týdny ode dne, kdy Hall naposledy vyběhl. Tak dlouho kvůli zranění ještě ve své kariéře nestál. Navíc v posledních rocích nemá trenéra.

Hall měl loni skvělou formu, zaběhl si osobní rekord v maratonu, v Bostonu běžel čas 2:04:58. Problémy podle maratonce začaly tím, že před olympijskými hrami trénoval „super tvrdě“. To řekl letos v lednu, když na maratonu v Houstonu svým druhým místem potvrdil svoji pozici v americké reprezentaci.

Jeho ambice na olympijský start výrazně přibrzdily problémy se zánětem plantární fascie, silného pruhu vazivové tkáně na plosce levé nohy, která probíhá od paty až k bázi prstů. Podobné potíže mají tisíce běžců, od rekreačních až po ty nejlepší.

Hall prohlásil, že každý z běžců, se kterými mluvil, si těmito problémy v minulosti prošel. Každý měl ale jiný názor na to, co pomůže. Otec navrhoval „tejpu“, Hall ale podstoupil léčbu rázovou vlnou, která mu jako jediná pomohla dále trénovat na maratony.

Olympijský maraton: první nedokončený

Stav levé nohy se zlepšil v červnu, ale problém byl, že se změnila délka kroku, běžecký styl a vyvstaly problémy s kolenní šlachou na pravé noze. Z olympijského maratonu pak Halla vyřadila bolest hamstringu, odstoupil asi po 17 kilometrech. Chytil se za pravé stehno, věděl, že poprvé v kariéře nedoběhne do cíle závodu.

Po několikadenním volnu pokračoval v tréninku, ale bolest byla tak silná, že Hall přemýšlel, zda nemá únavovou zlomeninu stehenní kosti. To se nepotvrdilo, bylo ale odhaleno závažné napětí. „Potřebuji zpět svůj běžecký krok,“ uvědomuje si Hall, který nyní cítí bolest i při lehkém plavání.

Ryan Hall však podle magazínu Runner´s World nadále věří, že navzdory potížím jednou olympijské zlato získá. „Cítím ohromující pocit naděje a věřím, že to nejlepší teprve přijde,“ říká úspěšný atlet a dodává, že děkuje za tento pocit Bohu. I přes současnou frustrující situaci Hall ví, že forma přijde znovu. Chtěl by běhat a tvrdě trénovat hned, zároveň ale ví, že musí být trpělivý a počítá s tím, že v loňském roce se opět vrátí na vrchol.

Stopka? Krok vpřed

Za současné situace nemělo smysl startovat na maratonu v New Yorku a Hall svoji účast odvolal. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „Jeden krok zpět, dva kroky vpřed,“ napsal Meb Keflezighi, stříbrný na olympiádě v roce 2004 a čtvrtý letos. S Hallem se velmi dobře zná.

I jeho zužovaly zranění včetně únavových zlomenin v letech 2007 a 2008, o rok později ale vyhrál maraton v New Yorku. Hall přiznává, že ho tento příběh inspiruje.

Ryan Hall myslí pozitivně, tělo si prý alespoň po čtyřech letech tréninku a závodění odpočine a v příštím roce na jaře začne opět progresivní trénink. Jako nejrychlejší americký maratonec vůbec nemůže mít nízké cíle.

Zdroj: Runner´s World


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.