Po měsíční pauze se hlásí o slovo další díl seriálu Run Tour České pojišťovny, pátý závod se 22. září poběží v běžci oblíbeném Hradci Králové, přezdívaném „salón republiky“.

Nejprve vyrazí na trať děti. Všechny startují zdarma, ty ze základních škol se utkají v soutěžním běhu na jeden kilometr, předškolní děti si v doprovodu rodičů si jen zaběhají bez ohledu na pořadí v cíli. Všechny děti si pak mohou nechat startovní číslo a rovněž se těšit na drobné dárky a pamětní medaile.

Hlavní závod dospělých, který odstartuje v pravé poledne, už bude delší. Trať povede Labskou kotlinou, přes řeku Orlici, most Hučák, Jiráskovými sady a náměstím Svobody. Běžci na tomto pětikilometrovém okruhu uvidí nejen památky, ale také zeleň. A pokud ho poběží dvakrát, užijí si všeho o to více. Potěší, že na trati bude občerstvovací stanice, další bude v cíli.

Vodiči budou, ale ne na čtyřicet

Příjemnou novinkou je, že na trati budou k dispozici vodiči. Ty pomohou dosáhnout na plánovaný čas všem, kteří si neumí správně rozvrhnout tempo nebo prostě jen chtějí běžet ve skupině. S pomocí Běžecké školy Miloše Škorpila byli zvoleni vodiči na 45, 50, 55 a 60 minut.

Proč není nasazen vodič i na 40 minut? Ten čas totiž zvládnou běžci, kteří si už tempo musí umět rozložit. „Kdo chce běžet pod 40 minut, musí si to zasloužit, musí si to oddřít sám, takže proto jsme se rozhodli nasadit vodiče až od času 45 minut,“ vysvětluje Miloš Škorpil a dodává, že běžet podle vodiče je lepší než podle sporttesteru.

Účastníci jistě uvítají i cenné rady běžeckého poradce nebo autogramiádu zlatých olympioniků Davida Svobody (moderní pětiboj) a Jaroslava Kulhavého (cross country MTB), oba si rovněž zaběhnou závod na pět či deset kilometrů. Součástí doprovodného programu bude i střelba z laserové pistole, což nabídne armádní sportovní klub Dukla nebo vystoupení hradeckého aerobikového A teamu. Děti si mohou zařádit ve skákacím hradu, zatímco jejich rodiče budou procházet stánky partnerů seriálu.

Běžci se mohou těšit nejen na dárky ve svém startovním balíčku, ale i na dvacetiprocentní slevu do aquacentra Vodní svět v Hradci Králové, ideální pro relax po závodě. Zájemci o vzdělání mohou navštívit Muzeum východních Čech.

Vodní elektrárna Hučák pak přivítá běžce zcela zdarma mezi sobotní devátou a čtrnáctou hodinou. K dispozici bude i odborný průvodce, který představí principy a možnosti obnovitelných zdrojů. Děti, které poběží, si pak mohou užít volný vstup do zábavního centra Tongo. Zde bude skákací ostrov, bazén plný balónků, šplhání po mořském útesu nebo klouzačka z „nebezpečného“ vulkánu.

Kdo chce běžet, měl by si pospíšit a do 19. září se zaregistrovat na webu, přihlášení na místě, na náměstí Svobody, bude dražší. Sympatické je, že část z vybraného startovného půjde na dobročinné účely.

Závod v Praze? Máte ho mít!

Pořadatelé navíc pro závodníky připravili bezva překvapení. Původně bylo plánováno jen šest závodů a seriál Run Tour měl skončit 7. října v Českých Budějovicích. Tak to ale nebude, skončí o týden později závodem na pražské Ladronce. U příležitosti závodu bude také slavnostně předán šek na podporu Fakultní nemocnice v Motole a představen projekt Run Tour pro příští rok. Současně bude představen projekt Run Tour pro rok 2013.

„Vstup do Prahy jsme sice plánovali až na příští rok, nicméně zájem ze strany běžců nás přesvědčil, že tento krok máme udělat už letos," říká Milan Beneš, ředitel seriálu Run Tour České pojišťovny a pokračuje: „Rovněž jsme v Praze chtěli představit novinky a vylepšení Run Tour v roce 2013, které vznikly i na základě podnětů účastníků letošních závodů a měly by tyto závody zatraktivnit.“

WEB POŘADATELE


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.