Skoro každý běžec má nějaký nepříjemný zážitek z prvního závodu. Zde je několik tipů pro to, aby byl váš vstup na závodní scénu plynulý a bezva. Pro každého začátečníka je jeho první závod zvláštním okamžikem. Tímto si musel projít každý běžec. Někdo byl nervózní víc, jiný méně. Co byste ale měli vědět, než se na svůj první závod vydáte?

Zde je několik tipů:

Prostudujte si trasu závodu:

Pokud není tato informace uvedená na webových stránkách samotného závodu, kontaktujte organizátory a nechte si poslat informace o trati, ale i pokyny o tom, jak se na místo závodu dopravit. Čím víc budete vědět, tím klidněji se budete v závodní den cítit.

Přihlaste se včas:

Za prvé je to motivační bod a za druhé si zjednodušíte registraci v místě a čase závodu. Některé závody vyžadují přihlášku předem, jiné nikoli. I toto si zjistěte s dostatečným předstihem. Nemalou výhodou u předčasných přihlášek bývá nižší cena startovného.

Co s sebou?

Většina běžců ráda plánuje, co si na závod obleče…a obuje. Nezapomeňte si však zabalit oblečení také na všechny typy počasí, abyste nebyli překvapeni. Vezměte si také věci, do kterých se převlečete po závodě.

Připněte si číslo dopředu:

Na závodech na dráze se můžete setkat s tím, že závodníci nosí startovní čísla na zádech, při silničních závodech naopak na přední straně. Z domu si vezměte pro jistotu alespoň čtyři spínací špendlíky, abyste číslo připevnili k dresu pevně a během závodu ho nemuseli lovit někde v křoví.

Přijďte brzy:

Vzhledem k tomu, že je to váš první závod, těšte se na něj a nenechávejte nic náhodě. Přijeďte nejméně 30–60min před plánovaným startem závodu. Budete tak mít dost času k rozcvičce, návštěvy toalety apod. Ve chvíli, kdy se ostatní běžci začnou stavět na startovní čáře, zařaďte se mezi ně.

Vystartujte zezadu

Nedělejte tu chybu, že odstartujete mezi prvními, protože první kilometr je zahřívací. Důležité je to, abyste první kilometry neběželi příliš rychle a nepřepálili tak začátek.

Svůj první závod si hlavně užijte a na čas příliš nehleďte.