Premiérový ročník běžeckého seriálu RunCzech.com dnes skončil na severu Čech. Také v Ústí nad Labem se běžel rychlý závod, kromě Afričanů a Japonců však dokázali zaběhnout skvělé časy i nejlepší Češi.

Traťové rekordy tentokrát odolaly, jeden příjemný primát si letošní ročník závodu v Ústí nad Labem připsal již před startem, přihlásilo se totiž vůbec nejvíc závodníků a to 3300 (1000 pro rodinný běh), vyprodáno bylo více než tři týdny před startem. Celých 97 % však byli Češi. Loňský deštěm zkrápěný závod absolvovala zhruba třetina. Letos sice neodstartovali všichni, téměř dva tisíce běžců je přesto zajímavý nárůst.

„Dřív se tady ve městě lidé na běžce dívali pomalu jako na šílence. Teď zájem o běhání obrovsky roste, závod je motivací a přivádí další lidi ke sportu,“ říká Arno Fišera, náměstek hejtmanky Ústeckého kraje, který má také zkušenosti s vytrvalostním bě­hem.

Výhra na čtvrtý pokus

Čas pod hodinu se nakonec zaběhnout nepodařilo, hlavní favorit a vítěz nedávné Mattoni Grand Prix Praha, teprve devatenáctiletý Keňan Henry Kiplagat však svoji úlohu splnil a v čase 1:01:26 doběhl na prvním místě.

Premiéru si na půlmaratonské trati přitom odbyl letos na jaře v Praze, kde běžel za 1:00:01. Druhá místa pak zaběhl na závodech seriálu RunCzech.com v Českých Budějovicích a v Olomouci. Na čtvrtý půlmaratonský pokus již běžec ze stáje Possosports utekl již před polovinou všem soupeřům a zvítězil. V cíli prohlásil, že kdyby neběžel většinu závodu sám, dostal by se s časem pod hodinu.

Náskok měl obrovský, druhý Etiopan Adunga Tekele zopakoval své loňské umístění z Ústí a byl v cíli se ztrátou 2 minut a 12 vteřin. Na stupních byl i letos na Hervis 1/2Maratonu v Praze, v Českých Budějovicích a na desítce v Praze před týdnem. Třetí Boniface Kirui ztratil dalších 32 vteřin.

Trať vedla kuriózně i místní chemičkou, to však podle manažery elitních běžců Jany Moberly špička stejně nevnímá a soustředí se spíše na výkon. John Kiprotich běžící se startovním číslem 1 na hrudi, který už dokázal před třemi lety v Rotterdamu zaběhnout 59:23, dokončil závod na pátém místě mezi Japonci Yoshinorim Odou a Shingo Mishimou.

Jiří Homoláč potvrdil skvělou formu

Za nimi již doběhli nejlepší Češi. Vynikající formu má na podzim Jiří Homoláč z AK Kroměříž a po vítězství na Grand Prix v Praze zvítězil i v Ústí. Půlmaratonskou distanci zvládl za 1:07:12. Až za ním skončil letošní mistr ČR v půlmaratonu, Vít Pavlišta ze Slovanu Liberec. Zaběhl čas 1:08:41 a po druhém místě na We Run Prague si tak zapsal další skvělý výsledek. Třetí místo obsadil svěřenec Pavla Nováka Leoš Pelouch z SK Chotěboř (1:11:52).

Mezi ženami byla favoritkou Ertiopanka Tadelech Bekele, která vyhrála už Mattoni 1/2Maraton České Budějovice a Mattoni Grand Prix Praha. Překonala jí ale nenápadná krajanka Moges Betelhem, která doběhla v čase 1:11:51, tedy vteřinu před Leošem Pelouchem. Tadelech Bekele, která s vítězkou celý závod běžela, zaostala o 10 vteřin.

Ivana Sekyrová opět vítězně

Mezi ženami vyhrála Ivana Sekyrová hájící barvy AK Sokolov, její „věčná soupeřka“ a přemožitelka z minulého závodu Petra Kamínková ale neměla den a ačkoliv byla do poloviny závodu ve hře o druhé místo, nakonec doběhla třetí v čase 1:21:17. Druhá tak doběhla Eva Vail (USK Praha), manželka amerického vytrvalce, která žije v Portlandu v Oregonu a je spíše známá pod svým dívčím příjmením Tománková. Doběhla v čase 1:20:13.

Zájemci z řad rekreačních běžců si mohl zaběhnout Mattoni Rodinný běh na 3 km. Na jeho trať se vydal třeba i profesionální mistr světa v boxu Lukáš Konečný, s manželkou i všemi třemi dcerami. A po tomto běhu si stejně jako loni „střinhul“ ještě desítku. Zopakoval čas pod 40 minut, ale zatímco loni mu stačil na druhé místo, letos byl až čtvrtý. Vyhrál Tomáš Flieder (F-Bike klub Sádek) v čase 37:32.

Článek průběžně aktualizujeme.

Web závodu

Výsledky


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.