Léto je i na sklonku plné vitamínů v podobě ovoce. Můžeme si ho dopřát jak v čerstvé podobě, tak tepelně upravené. Je cenným zdrojem vitamínů, minerálů ale i rychlých cukrů a tekutin. No není to ideální kombinace právě pro lehkou svačinku před, při či po tréninku?

Ovoce všude k mání

Samozřejmě v našich krajích nemáme takové rozmanité druhy ovoce, jako v těch teplejších, ale i v případě, že někdo neholduje dovozu a drží se zásady nekonzumovat nic, co nevyrostlo v našich končinách, má mnoho příležitostí pro kvalitní načerpání živin.

Jablek či hrušek je kolem polních i méně frekventovaných cest spousta, a pokud běžec nemá sebou nějakou železnou zásobu, snadno po nich sáhne. Jablka jsou cenným zdrojem vlákniny. Již naše babičky věděly, že jejich denní konzumace napomáhá předcházet chorobám.

Obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují imunitu, mají vliv na odolnost vůči stresu. Pro všechny tyto účinky se často opakuje doporučení konzumovat nejméně jedno jablko denně. Hrušky jsou na tom podobně, ovšem obsahují minimum vitamínu C, což je kompenzováno množstvím vitamínu B a to hlavně pod slupkou.

Švestky jsou dalším z koloritů, které se dají sehnat všude. Jsou kolem cest snad ještě častější než výše zmiňované druhy. Mohou mít až 15% cukrů (glukóza a sacharóza). Z vitamínů jsou přítomny karoteny, vitamíny B1, B2, B6, E, ale opět málo vitamínu C. Sušené švestky podporují vylučování cholesterolu z organismu a jsou výborné na snižování krevního tlaku.

Takto by se dalo pokračovat ve výčtu dál a dál, ale nyní něco málo i pro ty, kteří sem tam navštíví supermarket… :-)

Cizí kraje dodávají cenné živiny

Kdo holduje spíše exotičtějším chutím, má na výběr nepřeberné množství ovoce. Nicméně sportovci již jistě znají své evergreeny.

Banány, ty jsou snad v každém fitcentru i v každém sportovním plánu. Co je řadí mezi tak cenné pro sport? Mají poměrně velkou energetickou hodnotou asi 355 kJ/100 g dužniny, ovšem jedná se v zásadě o kvalitní sacharidy (až 25% sacharóza, fruktóza a glukóza), které rychle dodají tělu energii po výkonu. Jsou výborným zdrojem vlákniny.

Z minerálních látek mají mnoho draslíku a hořčíku, dále fosforu a železa. Draslík je nejdůležitější ze všech alkalických prvků těla. Je nezbytný pro přesnou funkci kardiovaskulárního systému. Pocením se draslík vylučuje a následkem je únava. Při nedodání draslíku může dojít až k těžkým srdečním poruchám.

Proto banán po sportu přináší rychlou úlevu a přísun energie. Třeba na závodech seriálu RunCzech.com banány nikdy nechybí, hlavně v cíli je o ně velký zájem.

Dalším fenoménem je ananas. Dužina má desetinovou až pětinovou cukernatost a obsahuje kolem 85 % šťávy, která je bohatá na vitamíny a i na zmiňovaný draslík. Nicméně v menší míře než je tomu u banánů. Toto ovoce je vhodné i při redukci váhy. Sto gramů čisté ananasové dužiny vydá asi 235 kj, čili 56 kcal.

Po tréninku je žádoucí doplnit ztracenou tekutinu. K tomu se ideálně hodí například vodní meloun. Velká část vnitřního tělesa je tvořena vodou, která zde může dosahovat 90 až 93%. Jedná se poměrně o nízkokalorickou potravinu, která obsahuje od 15 do 30 kcal/100g.

A pokud hledáte opravdovou vitaminovou bombu pro nadcházející sychravé počasí, kiwi je ideálním kandidátem. Je totiž značně bohaté vitamínem C – 300 – 500 mg ve 100 g, obsahuje tedy 10× více vitamínu C, než citrusy. Je zajímavé, že více vitamínu C než citrusy má ale třeba i rybíz.

Citrusy jsou pak českým „bestsellerem“ – sladké mandarinky, pomeranče, či pomelo, kyselé citrony a limetky nebo sladce nahořklý grep. Nápoj plný energie je prý sklenička teplé vody s vymačkaným citronem, limetkou či pomerančem a lžící medu.

Nepodceňovat ovoce

V dnešní době je kladen čím dál tím větší tlak na využívání různých energetických tyčinek, koncentrátů a podobně. Jejich kvalita a složení jsou ovšem mnohdy celkem na pováženou. Nezapomínejme proto i na čerstvé ovoce, které je v lecčem může nahradit, ne-li předčít.


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“