Aktualizováno. Pátý díl seriálu RunTour uvítal na startu domácí vytrvaleckou špičku, kterou doplňovali dva rychlí Ukrajinci. Mezi ženami se s napětím čekalo, jestli Květa Pecková zvítězí i popáté…

Závodníky přijíždějící do Hradce Králové vítal déšť, který trať před startem vydatně skropil. Naštěstí se nakonec počasí umoudřilo a téměř přesně sto minut před startem pršet přestalo. Mokrá trať se spoustou kaluží však dělala radost málokomu.

Po dětských závodech, v nichž byl každý z účastníků odměněn medailí, se již vše chystalo na závod. Do závodů na pět a deset kilometrů, které startovali společně, se přihlásilo více než pět set závodníků a to je rekord závodů RunTour. Zčásti jistě pomohlo, že předem přihlášení závodníci mohli využít akci 1+1 zdarma a po své registraci přihlásit ještě partnera, partnerku nebo kamarády. Hlavním faktem ale zřejmě zůstává, že Hradec Králové mají holt běžci rádi.

Ukrajinci míchali kartami

Hned po startu šel do vedení hlavní favorit závodu na 10 km v rychlém tempu běžící Milan Kocourek, kterému pomáhal mílař Roman Rudolecký, parťák z tréninkové skupiny a jasný aspirant na výhru na poloviční trati.

Pak ale vyrazil dopředu Ukrajinec Ruslan Pechnikov a Kocourek křikl na kolegu, ať běží s ním, protože si myslel, že je to závodník na pět kilometrů. Metr po metru utíkali Roman se soupeřem zbytku pole, avšak nakonec Ukrajinec běžel desítku. Milan Koucourek pokračoval za ním, v druhém kole ho dotahoval a před cílem předběhl. Zaběhl vynikající vítězný čas 30:03.

„Běželo se mi výborně, mám rád podzimní počasí, trať mi neklouzala, na písku to bylo spíše takové hravé,“ zhodnotil závod vítěz. Dále se mladý závodník chystá na Běchovice a mistrovství Evropy v krosu. Jaké má ambice na Běchovice? První místo? „Tak doufám, že první,“ usmívá se Milan při odpovědi.

Běchovice má v plánu i Roman Rudolecký, dá se očekávat pomoc Milanovi? „Uvidíme, co nám trenér řekne, ale Milan dnes ukázal, že má výbornou formu, tak asi poběžíme každý na sebe, na mě to bude asi dlouhé,“ přiznal Roman, jenž se přeci jen soustředí na kratší tratě.

I Roman Rudolecký však zaběhl skvělý závod, pět kilometrů měl za 15:06. „Pocity jsou smíšené, mohlo to být lepší, ale výsledný čas byl poměrně slušný, tak hodnotím závod pozitivně,“ řekl Roman v cíli a k trati uvedl: „Jediný problém byly dvě nebo tři ostré zatáčky, ale nebylo to nic hrozného ani nebezpečného. Ani mi to nijak výrazněji neklouzalo.“ Mezi vítěze a třetího Jana Kohouta se ještě vešel Viktor Nagirniak z Ukrajiny.

Ukrajinští vytrvalci výrazně zamíchali pořadím i na desetikilometrové trati, za stupně vítězů odsunulo vedoucího běžce celého seriálu RunTour Lukáše Olejníčka i Ondřeje Fejfara, rovněž „ladícího“ na Běchovice. Na výborném osmém místě doběhl Rudolf Cogan, lídr kandidátní listiny TOP 09 a rovněž kandidát na hejtmana Královehradec­kého kraje.

Květa Pecková opět vítězně

Květa Pecková, která letos dominuje, vyhrála i přesto, že před Běchovicemi chtěla pojmout „spíš tréninkově“. Čas 36:29 a jedenácté místo v absolutním pořadí jsou skvělou vizitkou. „Vyhrála jsem, tak co si víc přát,“ řekla v cíli skromně Květa, která od startu běžela před Táňou Metelkovou a stejné pořadí zůstalo až do cíle. Květa vyhrála i We Run Prague na začátku září, tuší ale, že v Běchovicích jí čeká těžší konkurence. Nicméně stupně vítězů by jí uniknout neměly.

Na pětce vyhrála v čase 16:15 skvělá triatlonistka Vendula Frintová. Přiznala, že začala dost rychle, ale tempo vydržela až do cíle a doběhla šestá absolutně. Ačkoliv jí ještě čeká závěrečný závod mistrovství světa na Novém Zélandu, běžecké závody bere jako nejlepší přípravu. V cíli ocenila, že si mohla pomáhat s muži a dodala, že se již chystá na přípravu do teplých krajin. Akademické mistrovství v pražské Hvězdě, které Vendula v uplynulých letech běhala, je tak zatím s otazníkem.

Na jakém jsme kilometru?

Závodníci byli vesměs spokojeni, někteří si pouze stěžovali na kluzkou trať, na neoznačené kilometry nebo na kovový most v první polovině trati, který nepříjemně klouzal. Radost z cílového času však byla mnohdy silnější. „Běželo se mi výborně, počasí krásné, teplota úžasná. Jel jsem v dešti a tak jsem měl strach, že bude pršet, ale probralo se to. Jinak to bylo dobré, jen byla ta pětka asi o 300 metrů delší,“ řekl pro BezvaBĚH Josef Urbánek, který pětku zvládl pod dvacet minut.

Miloš Škorpil dělal vodiče na 50 minut a v cíli ho trochu mrzelo, že nebyly značené kilometry. „Naštěstí jsem tam měl kluka s GPS, tak mi hlásil kilometry, jen mi pátý kilometr hlásil asi o dvacet vteřin dříve,“ uvedl „běžecký guru“ Miloš, jehož služby využilo hodně běžců na pět kilometrů. „Počasí bylo výborné, trať se mi líbila, není to žádná rychlá trať, ale pro to, aby se lidi naučili běhat, je výborná,“ zhodnotil trasu a dodal, že vodiči budou i na dalších závodech.

Některé závodníky na desetikilometrové trati překvapilo, že druhé kolo bylo o pár desítek metrů kratší než to první. Kdo si v prvním kole všiml šipek na jedné z křižovatek, měl tak výhodu. „Myslel jsem, že druhé kolo bude stejné jako první a tak jsem si špatně rozvrhl síly. Jinak bych měl čas o něco lepší,“ řekl těsně po doběhu Michal Jalovecký a s úsměvem dodal: „Když jsem viděl půlku za 19:27, tak jsem byl znechucený a vykašlal se na to.“ Přesto doběhl v čase 38:56 na 27. místě.

A to Michal ještě unikl problému, který postihl běžce z druhé poloviny startovního pole. Pár desítek metrů po startu se totiž za ostrou zatáčkou probíhalo bránou, do které se všichni běžci naráz nevešli a ti ze zadních řad tak museli pár vteřin počkat. Pak už ale byl jen problém s trochu kluzkým mostem přes řeku za parkem, zbytek trasy byl bez problémů.

Další závod RunTour se běží za dva týdny v Českých Budějovicích a o další týden potom se finále odehraje v Praze na Ladronce.

WEB POŘADATELE

VÝSLEDKY

Článek byl 22. září v 19:45 aktualizován.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.