Mezi nejposvátnější běžecká pravidla patří nezvyšovat tréninkové kilometry o víc než 10 % za týden. Studie zveřejněná v časopise zaměřeného na intenzitu a výkonnost Journal of Strenght and Conditioning Research ale tvrdí, že toto pravidlo je příliš konzervativní.

Pro účely této studie bylo zkoumáno 60 běžců využívajících systém GPS, aby mohl být jejich trénink zaznamenáván přesně. Třináct běžců se zranilo během prvních deseti týdnů výzkumu. Týdenní zvýšení tréninkových dávek bylo v průměru 31 %.

Běžci, kteří se během výzkumu nezranili, zvyšovali své tréninkové dávky asi o 22 %. To je o 12 % víc kilometrů týdně než doporučuje dosavadní desetiprocentní pravidlo a přesto byli tito výzkumní běžci zdraví a neutrpěli žádná zranění.

Jedním z hlavních argumentů proti desetiprocentnímu pravidlu je, že kilometr a desítková číselná soustava jsou lidské pojmy, které vůči tělu nemají vlastní smysl.

Jsou to pojmy člověkem vymyšlené. Lepším průvodcem je úroveň celkové únavy, intenzita tréninku, ale také například míra stresu.

Samozřejmě je to spíš subjektivní model. Nicméně nejen tato studie, ale také zkušenosti mnoha běžců podporují myšlenku, že motivovaní běžci mohou své tréninkové dávky zvýšit o dost víc než jen o 10 % týdně.

Musíte ovšem dbát na svou tělesnou schránku a poslouchat signály svého těla.