Sokolí vrch nad městem Jeseník se kdysi pyšnil rozhlednou. Rozhledna byla umístěna na vrcholu a její výška byla 18 metrů. Pacienti lázní tuto vyhlídku rádi vyhledávali, neboť byl odsud hezký výhled směrem na polské roviny. Bohužel však na začátku 20. století začala chátrat až v 30. letech minulého století spadla úplně. Ještě jistý čas potom se na místě nacházela malá chatka. Ta byla ale nakonec také odstraněna a dnes není ze Sokolího vrchu možná žádná vyhlídka.

A je to škoda, protože po sobotním propršeném a studeném dni, kdy závodníci absolvovali náročný Horský běh na Lysou horu, se na ně v Jeseníku usmálo sluníčko. Jesenický běžecký oddíl Fenix Ski Team zde v neděli uspořádal běh do vrchu dlouhý 8km s převýšením 540m.

Tentokrát si nejlépe rozvrhnul síly Petr Pechek z Maratonstavu Úpice a vítězstvím si spravil náladu ze sobotního závodu, kde skončil překvapivě až šestý. Na Sokolím vrchu byl první za 34:37min. Pro druhé místo si doběhl Jirka Žák (Technika Brno Extreme) před Michalem Horáčkem z Iscarex Česká Třebová.


TIP: Čtěte také HORSKÝ BĚH NA LYSOU HORU VE ZNAMENÍ DEŠTĚ.


Mezi ženami se nejvíce prosadila Lenka Dušková z Iscarexu. Závod vyhrála v čase 45:57min. Na druhém místě se umístila Marcela Mikylecká a na třetím Adéla Stránská (obě Iscarex Česká Třebová).

„Závod proběhl za krásného slunečného počasí. Běžci odstartovali na Jesenickém Masarykově nám. úderem 11 h na pokyn hlavního startéra Ing. Halase, místostarosty města Jeseník. Po Muzikantské stezce pak pokračovali do areálu Priessnitzových léčebných lázní a posléze vzhůru přes Ripperův kámen na Sokolí vrch. Po proběhnutí běžců hlavního závodu byly odstartovány závody dětí ročníku narození 2000 a mladší. Této akce se zúčastnilo celkem 109 dětí! Po závodě se mohli běžci zregenerovat v lázeňském bazénu,“ řekl hlavní organizátor závodu Tomáš Tejchman, který je také členem vedení FENIX SKI TEAM Jeseník.

VÝSLEDKY ZDE