Udržet svoje kolena zdravá je důležité pro každého, kdo vede aktivní život, kdo běhá. Kolena vás mohou bolet, mohou být ztuhlá, mohou vyskakovat nebo natékat. Poškozená chrupavka, vazy, slabé nohy nebo nadměrná hmotnost. To vše může přispět k bolestivosti kolen. I menší bolesti mohou vést ke zraněním a zánětům.

Péče o vaše kolena začíná doma. Buďte aktivní a udržujte si zdravá kolena a nohy díky silovému tréninku a strečinku.

Zahřejte své klouby

Terapeutické teplo zvyšuje pohyblivost kloubů a urychluje hojení. V neposlední řadě ulevuje od bolesti. Pokud máte pocit, že potřebujete svá kolena uvolnit, použijte 20 až 30 minut před tréninkem teplý zábal. Nevyhazujte své peníze za hřejivé gely a emulze. Teplo z těchto zdrojů totiž nikdy nepronikne dostatečně hluboko.

Zmrazte bolest

Led je jedním z nejlepších způsobů jak zmenšit bolest způsobenou zánětem. Pro tyto potíže platí ledový obklad po tréninku. A to po dobu minimálně 20 minut. Abyste si mrazem nespálili pokožku, vložte mezi led a kloub tenký ručník nebo jinou tkaninu.

Pevnost a stabilita

Klíčem ke zdravým kolenům jsou pevné boky a trup. Stabilní kotníky zabrání zbytečnému namáhání kolen.

Aktivní odpočinek

Intenzivní jednostranně zaměřený trénink je potřebné vykompenzovat i dalšími aktivitami. Běžte si zaplavat nebo zajezdit na kole. Jóga vám pomůže ve správném dýchání.

Zaměřte se na pevnost a pružnost. Cvičení soustředěná na toto, vám zajistí zdravá kolena, boky i nohy a vy si budete moci více vychutnat běh a aktivní životní styl.