Za krásného babího léta se rozdávaly mistrovské tituly v silničním běhu na 10 kilometrů. Vytrvalci již tradičně závodili na tradiční trati z Běchovic.

Obzvláště v kategorii mužů se při 116. ročníku sešla vynikající konkurence, kde nechyběl snad nikdo ze špičkových vytrvalců. Roli favorita potvrdil Milan Kocourek, když potřetí v řadě vyhrál, dnes v čase 30:18. Pro mladého závodníka je to letos již pátý titul, přemožitele nenašel v hale na 3 000 metrů, v krosu a na dráze v závodech na 10 000 metrů a 3 000 metrů překážek. Kromě toho vyhrával závody na dráze i mimo dráhu.

Nejblíže Milanovi dnes byl jeho tréninkový parťák Jiří Homoláč, který má tento podzim skvělou formu. Byl důstojným soupeřem, zejména v závěrečném stoupání se mu přibližoval a zaostal o pouhých 11 vteřin. Bronz získal olympijský maratonec Jan Kreisinger za čas 30:50. I on v minulosti získal tři tituly na trati vedoucí z Běchovic. S třetím místem byl spokojený, od olympiády totiž moc netrénuje. Medaile si tak rozdělili závodníci z AK Kroměříž.

Na dalších místech se umístili Lukáš Kourek (druhý v roce 2010) z TJ Nové Město na Moravě, pátým místem překvapil mílař Roman Rudolecký z tréninkové skupiny Jiřího Sequenta, za ním doběhli mladí Kamil Krunka, Petr Pechek a Juraj Vítko. Všichni se časem vešli pod 32 minut. Další tři mladí vytrvalci Vítek Pavlišta, Aleš Miko a Ondřej Fejfar pak dobíhali v rozmezí čtvrt minuty. Skvělý výkon podal vítěz juniorů – Jan Janů z Hvězdy SKP Pardubice byl v cíli za 32:35, nejlepší trojici, kde byl ještě Radek Karnufek a Libor Bucifal, dělilo jen šest vteřin.

S pořadím v první desítce ještě míchali zahraniční vytrvalci, ve výsledcích poněkud kuriózně uváděni v kategorii Mistrovství ČR. Jde zejména o prvního Keňana Samuela Kemboie, který vyhrál ve vynikajícím čase 29:11. Na svého krajana Edwina Kiruie měl náskok 48 vteřin, oba na trati s ostrým stoupání v závěru přesáhli průměrnou rychlost 20 km/h.

Vteřinový poker mezi ženami

Parádní konkurence se sešla i v kategorii žen. Očekával se souboj Ivany Sekyrové, která je i přes letní maratonskou přípravu na olympiádu stále rychlá s její tradiční soupeřkou Petrou Kamínkovou, slušný výkon se dal čekat i od Květy Pecková, která letos nepoznala hořkost porážky na závodech RunTour a vyhrála i závod We Run Prague. Kromě nich bylo na startovní listině i mnoho dalších skvělých závodnic, které mohly překvapit.

A to se stalo. Všechny překonala skvěle připravená Monika Preibischová z AC Mariánské Lázně. Před lety získala zlato na republikovém mistrovství v krosu a po titulu z „trojky“ v hale přidala ještě letos další triumf. Její velmi rychlý čas 34:53 by stačil na 44. místo mezi muži a je pátým nejrychlejším časem historie MČR žen v Běchovicích. „Šla jsem do toho s tím, že chci vyhrát, ale takových nás bylo pět, šest, osobně jsem tipovala Ivanu. Že vyhraju, jsem nečekala,“ řekla v cíli skromně nová mistryně ČR.

Druhá doběhla jen o 9 vteřin pomalejší svěřenkyně Róberta Štefka Lucie Sekanová z USK Praha, která měla z první medaile mezi dospělými obrovskou radost a třetí místo z loňska obhájila Kristiina Mäki (ročník 1991) reprezentující Hvězdu SKP Pardubice, ta byla zpět o dalších šest vteřin. Tato sympatická atletka dokonce většinu závodu vedla, rychlé tempo však nedokázala udržet.

Čtvrtá doběhla Pavla Schorná Matyášová, té chybělo na stupně vítězů také šest vteřin. Pátá byla Petra Pastorová z MK Seitl Ostava a za ní doběhla nejlepší juniorka Anežka Drahotová (35:36). Jedenáctinásobná vítězka Běchovic Petra Kamínková doběhla šestá v rámci mistrovského závodu, Ivana Sekyrová byla sedmá. Osmá pak doběhla Květa Pecková.

Závod dokončilo 1611 závodníků a mezi nimi i Luboš Otčenášek. Ten vyrovnal rekord v počtu účastí, běhá závod nepřetržitě od roku 1958 a letos běžel po pětapadesáté. Běžel i Jan Pirk. „Člověk se vyvinul jako pohybující se součást živé přírody a nikoliv jako subjekt kouřící, pijící kávu a sedící před obrazovkou počítače. A běh je tou nejpřirozenější aktivitou,“ řekl uznávaný kardiochirurg pro Českou televizi.

VÝSLEDKY


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.