Zlatá tretra, atletický mítink, který se koná již od roku 1961 na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích, dnes přivítá atlety světové extratřídy a také tisíce diváků. Závod se nekonal pouze jednou jedinkrát, a to v roce 1999 pro údajný nezájem sponzorů. Na Zlaté tretře padla řada světových rekordů, například v roce 2007 zde etiopský vytrvalec a světový rekordman v maratonu Haile Gebrselassie překonal světové rekordy v běhu na 20 kilometrů a v hodinovce. V roce 2010 pak tady překonal Jamajčan Asafa Powell světový rekord na neoficiální trati 100 yardů časem 9,07 s.

Tretru si v posledních letech oblíbily velké atletické hvězdy, jako je například několikanásobný světový rekordman Usain Bolt, Dayron Robles, Ivan Uchov nebo třeba naše Barbora Špotáková, kteří se dnes ukáží ostravskému publiku. David Rudisha, světový rekordman na 800m, se mítinku nakonec nezúčastní, protože si podle posledních zpráv zranil šlachu na levé noze. Zranění jsou natolik vážná, že odřekl i další mítinky Diamantové ligy.

Největší pozornost bude dnes samozřejmě upřena na poslední disciplínu programu. Deset minut před půl devátou večerní vystartují z bloků sprinteři v běhu na 100m. Usain Bolt se opět představí ostravskému publiku a tentokrát bude to mít opravdu těžké. V Římě zaběhl stovku „jen“ za 9,91s a navíc bude mít těžkou konkurenci v podobě svého krajana Steve Mullingse.

Organizátoři letošní Zlaté tretry Ostrava připravili pro diváky překvapení v podobě Jihoafričana Oscara Pistoriuse, který, ač má obě nohy amputované, poběží 400m se speciálními protézami. Pistorius se chce mimo jiné zúčastnit i letošního světového šampionátu v Koreji.

Nás vytrvalce bude také zajímat ženský závod na 10 000m – Memoriál Emila Zátopka, který je na programu v 16.45h. Největší favoritkou bude Etiopanka Meselech Melkamuová, která by ráda překonala rekord mítinku.


WEB ORGANIZÁTORA

Vítězové Zlaté tretry (1961–2009)

Dlouhodobé tabulky Zlaté tretry

Rekordy mítinku / stadionu


Včera večer zachytil náš fotoaparát kromě soutěže kladivářek a kladivářů taky Usaina Bolta, jak trénuje před závodem. Absolvoval deset uvolněných rovinek a bezprostředně poté na přistaveném lehátku následovala lehká masáž s důkladným protažením. To vše si můžete prohlédnout v přiložené mini fotogalerii.