Již po devatenácté se o tomto víkendu uskutečnil silniční běh s názvem Zlatý podzim ve Vratimově. Jako tradičně byl součástí Velké ceny vytrvalců okresu Frýdek-Místek. Jeho trasa vede převážně po vedlejších silnicích mezi Vratimovem a Řepištěm a je poměrně kopcovitá. Zejména stoupání mezi 6–7 km je náročné a dá všem účastníkům docela zabrat. Délka závodů je podle propozic 10km, ale většina běžců se shoduje, že skutečná vzdálenost je okolo 9,6km.

Na start se za krásného, slunečného počasí postavilo 61 běžců. Toto číslo není nejvyšší, ale část pravidelných účastníků dala tentokrát přednost desítce ve Valašském Meziříčí. To se projevilo i v konečných výsledcích, když na prvních dvou místech doběhli veteráni. O svém vítězství nenechal nikoho na pochybách Dan Šindelek (Pepa team F-M). Do čela se dostal na druhém kilometru a pak si již jen kontroloval své postavení. Letos na podzim se dostal do výborné formy a sbírá jedno vítězství za druhým. Trať absolvoval v čase 35:56 s náskokem necelé půlminuty na druhého Marka Škapu (X-Air Ostrava). Teprve jako třetí dorazil do cíle vítěz kat. A Michal Ostruszka (TJ Třinec). Je ale pravda, že Michal měl v nohách náročný závod na Gírovou, který absolvoval předchozí den.

V ženách zvítězila Lucie Szotkowská (1.běžecký Jablunkov) v čase 42:20 s náskokem dvaceti sekund před Ivanou Zbořilovou. Jako třetí se v centru Vratimova objevila Iva Pachtová (MK Seitl Ostrava), která se zároveň stala vítězkou veteránské kategorie. Jako zajímavost lze uvést, že se na startu kromě tradičního polského účastníka Stanislava Skomorowského, objevili hned čtyři běžci z Velké Británie. Závodu tak dodali punc mezinárodní akce.

Na start se po měsíční přestávce postavil i jeden z nejstarších veteránů Jaroslav Volný. Důvodem jeho pauzy byla zlomenina žebra, kterou utrpěl při nezaviněném pádu v běhu Hukvaldskou oborou.

Vyhlášení výsledků a předání finančních odměn proběhlo v sále kulturního domu. Nechybělo ani občerstvení pro všechny běžce. Tento závod, který obětavě a velmi pečlivě pořádá Zdeněk Feigl, by si jistě v příštích ročnících zasloužil mnohem početnější účast.

Výsledky


Autorem článku je Marek Škapa, člen běžeckého oddílu X-AIR Ostrava. Když je 35°C ve stínu a trať je do kopce, je schopen porazit prakticky kohokoliv. Mimochodem nenajdete v širokém okolí běžce, který má takový přehled o sportovních a kulturních událostech, jako Mára.