Berlínský maraton patří k největším a také nejrychlejším maratonům na světě. První ročník se uskutečnil v roce 1974. Již od počátku se tento prestižní závod stal součástí sportovního života města.

Bylo-li roku 1974 napočítáno pouze 244 účastníků, dosahuje jejich počet v posledních letech čísla 40.000.

Hlavní maratonský běh je v posledních letech doprovázen dalšími soutěžemi, maratonem pro děti a mladistvé (od roku 1989), pro vozíčkáře i inline bruslaře. Novinkou od roku 2006 je, že Berlín přistoupil jako pořadatel do sdružení World Marathon Majors (Berlín, Londýn, Tokio, New York, Boston) a podtrhl tím svůj nárok patřit k nejznámějším běhům na světě.

Otcem Berlínského maratonu je Horst Milde. Dlouhých 30 let byl jeho ředitelem, později ho v této funkci nahradil syn Mark.

30. září 1990, tři dny před znovusjednocením Německa, vedl poprvé maraton přes Braniborskou bránu. Zájem o tento závod byl tak velký, že organizátoři museli již tehdy mnohé žádosti odmítat. Poprvé byl také tento maraton živě vysílán v německé televizi. Přímý přenos byl vysílán dokonce i v Japonsku.

V Berlíně bylo překonáno i několik světových rekordů, Ronaldo da Costa, Tegla Loroupe Noako Takahashi, Paul Tergat a samozřejmě Haile Gebrselassie. V loňském roce tady keňský Patrick Makau překonal světový rekord v čase 2:03:38 h.

Počet diváků dosahuje podle údajů organizátorů kolem jednoho milionu. Pořadatelů je neuvěřitelných 5 900, což je pro porovnání téměř pětkrát více než v Praze. Účastníkům běhu bylo vydáno 1 000.000 nápojů, 135 000 banánů, 35 000 jablek a 7 500 kilogra­mů nudlí.

Mezi nespornou výhodu berlínské trati, která vede kolem dokola celého centra, patří široké silnice, hladký povrch a rovinatý profil. Odbavení účastníků závodu je velmi jednoduché. Je zde dostatek srozumitelných ukazatelů, které vás nasměrují na to správné místo (podle startovního čísla), kde si můžete odložit svůj batoh s osobními věcmi.

Prakticky zde nemůžete zabloudit, ačkoliv je v parku s vámi dalších 40.000 lidí. Každý pořadatel vám velmi ochotně i anglicky odpoví na jakýkoliv dotaz a ukáže vám směr kudy máte jít. Cítíte se zde bezpečně.

Rovněž řazení účastníků do koridorů podle výkonnosti je velmi jednoduché a rychlé. Občerstvovací stanice na trati taky fungují naprosto bezchybně. Kolem 35. kilometru je dokonce na trati několik lehátek, kde vám maséři pomohou když vás chytají křeče.

Proč je Berlínský maraton tak populární?

Najdete tady obrovské množství lidí, které spojují dvě věci – běh a zábava. Je fascinující, když ráno procházíte kolem nového berlínského hlavního nádraží Hauptbahnhof, z něhož se vine nekonečný had tisíců lidí, kteří jdou na start závodu.

Všichni se na vás usmívají, běžci z celého světa, pořadatelé i diváci na trati. Už půl hodiny před startem jsou na seřadišti v jednotlivých koridorech všichni nedočkaví kdy to vypukne. Všichni se těší na ten nezapomenutelný moment, kdy je závod odstartován. Najednou vyletí vzhůru stovky modrých balónků a tisíce rukou nadšených lidí, kteří se chtějí vydat na trať největšího a nejzábavnějšího maratonu v Evropě.

Stejně sugestivní jsou poslední dva kilometry závodu. Vbíháte do centra města, diváků kolem přibývá a povzbuzují vás ještě více než kdy předtím. Je jedno zda běžíte na 1000. místě nebo až na 20.000.

Za poslední zatáčkou najednou před sebou uvidíte gigantickou Braniborskou bránu a tisíce fanoušků vás žene do cíle.

Těch posledních pár stovek metrů úplně zapomenete na nějakou únavu a letíte jako pírko.

Jste totiž v extázi.

A takhle se můžete pohybovat druhý den: