Již v neděli se uskuteční předposlední závod letošního seriálu RunTour. České Budějovice, kde se závod poběží, dokonale zapadnou do mozaiky – běželo se již v Plzni, Brně, Liberci, Olomouci a Hradci Králové, nyní dojde i na jižní část republiky.

Zájemci o body do žebříčku budou mít poslední možnost, závod v Praze, který se poběží jen o týden později, se už bodovat nebude. Organizátoři očekávají, že se na start jihočeského závodu postaví podobně jako v Hradci Králové kolem pěti stovek závodníků a to je skvělá zpráva.

Mezi startujícími nebudou chybět účastník olympiády v Londýně, Jan Kreisinger ani medailistka z nedávných Běchovic Lucie Sekanová. Květa Pecková, která vyhrála všechny dosavadní závody RunTour, s přihláškou dlouho váhala. Již po závodě v Hradci pro BezvaBĚH uvedla, že se soustředí na Běchovice a po nich už bude mít spíše volnější období.

„Možná si do Budějovic přijedu spravit chuť. Běchovice mi nevyšly, jsem zklamaná, ale časem to přebolí," říká úspěšná závodnice, která v neděli doplatila na vynikající konkurenci v mistrovském závodě. Ve středu krátce po poledni se Květa nakonec přihlásila a můžeme se tak těšit na souboj s domácí Lucií Sekanovou, která jistě bude chtít potvrdit skvělou formu.

Mezi muži bude špičku tvořit olympionik Jan Kreisinger, který už pomalu ukončuje letošní sezónu, nicméně domácí závod si ujít nenechá. „Zůstávají jen poslední zbytky sil,“ přiznává vytrvalec. Kromě něj poběží špičkový vytrvalec nedávné minulosti Pavel Faschingbauer a rychlí závodníci maďarského Benedek-teamu, v jehož sestavě vyniká jméno Etiopana Erkola Ashenafiho.

Odpočinkově poběží vítěz moderního pětiboje z Londýna David Svoboda, který si chce závod užít podobně jako v Hradci Králové a bude i rozdávat autogramy, na startu by se měla objevit i zlatá olympijská běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová.

Rozhodujte se rychle

A kudy se po startu v pravé poledne poběží? Podle pořadatelů to bude cesta „Po stopách krále Přemysla Otakara druhého, zakladatele Českých Budějovic“. Závodníci poběží z náměstí nesoucí jméno po tomto královi historickým centrem i po parkových cestách. Ti na pět kilometrů poběží jeden okruh, běžci na desítce si ho zaběhnout dvakrát. K dispozici budou opět vodiči Běžecké školy Miloše Škorpila, kteří poběží na časy 45, 50, 55 a 60 minut.

Zájemci o start by neměli dlouho otálet, pouze do dnešní půlnoci je možnost přihlásit se online za zvýhodněné startovné. Na místě startu už to bude o něco dražší, nicméně startovních balíčků bude nachystán dostatek. Všichni běžci si mohou po závodě užít odpoledne na palubě lodi plující z Hluboké nad Vltavou do Purkarce se slevou a děti jistě ocení Hopsárium, kam budou mít vstup za polovinu, pokud se zúčastní závodu na dětských tratích. A navíc – na rozdíl od dospělých – dostanou všechny děti medaili.

ON-LINE REGISTRACE


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.