Již v neděli v devět hodin bude odstartován 89. ročník Mezinárodního maratonu míru v Košicích. O vítězství se opět utkají rychlonozí Afričané, budou se snažit potřetí v historii Košického maratonu o čas pod dvě hodiny a deset minut.

Keňané, kteří vyhráli tři poslední ročníky, mohou letos slavit desátou výhru na této trati. Uvidíme, jak se jim na městském okruhu bez výraznějšího převýšení s asfaltovým povrchem, který poběží dvakrát, bude dařit. Ke skvělému času je jistě požene i tradičně skvělá divácká podpora. A kdo ví, třeba se podaří překonat i traťový rekord, který od roku 2010 drží Gilbert Chepkwony s časem 2:08:33. Posledních sedm ročníků patřilo první místo běžcům z Afriky.

Kdo vyhraje, může se těšit na prémii 9000 Euro a navíc i bonus za čas. Pokud se podaří doběhnout pod 2:07, může vítěz inkasovat až dvacet tisíc Euro. Peníze získá deset nejlepších v cíli.

Na vítězství budou myslet jistě i Afričanky, se kterými bude bojovat obhájkyně vítězství, Běloruska Marina Domancevičová. Zde je odměna 6000 Euro za výhru a bonusy za čas. Na prize money se může těšit nejlepší šestka.

Na start se chystala i Alena Peterková, která zde v roce 1989 vyhrála v čase 2:31:28. Bohužel po prodělané chřipce se necítí 100% fit. Její čas byl po dlouhá léta traťovým rekordem. Z prvního místa ji sesadila až v roce 2009 Ukrajinka Olena Burkovská s časem 2:30:50.

Tradičně je závod v Košicích také mistrovstvím Slovenska v maratonu. U mužů se očekává souboj mezi Imrichem Pástorem (čtyřnásobný mistr) a Jozefem Urbanem, v ženách je při neúčasti úřadující mistryně Kataríny Berešové favorizovaná Ingrid Petnuchová, která získala domácí titul v roce 2008, 2009 a 2010.

Olympionici, politici a dalších více než 7000 lidí

Podobně jako v ČR, i na Slovensku se představí na trati olympionici z Londýna. Vytrvalkyně Berešová si zaběhne minimaraton (4,2 km) spolu s olympijskou vítězkou v biatlonu Anastasii Kuzminovou. Osmý v cíli chodeckého závodu na 50 km Matej Tóth se přestaví s otcem na trati půlmaratonu.

Na start se chystá i někdejší chodecký mistr Evropy na 20 km Pavol Blažek nebo maratonský olympionik z Atén Marcel Matanin. Tradičně poběží i politici Mikuláš Dzurinda, Richard Raši, Milan Ftáčnik, přihlášení jsou třeba i Igor Timko ze skupiny No Name a herečka Gabriela Marcinková.

Kromě maratonu, půlmaratonu a minimaratonu se v neděli zúčastní i závodníci na in-linech, handicapovaní závodníci a účastníci štafety. Dohromady by letos mělo běžet 7 328 běžců z 52 zemí a to je rekordní počet v obou kategoriích. Počet účastníků se blíží limitu, který na této trati činí 7 500 závodníků. Popularita městských běhů roste i u našich východních sousedů.

Téměř sedm a půl tisíce běžců bude ale na všech tratích dohromady, královskou distanci poběží zhruba tisícovka – přihlášeno je 973 mužů a 83 žen. „Od doby, kdy se běhá na městském okruhu, ještě nikdy nestartovalo více něž tisíc maratonců. Je velká šance, že tuto hranici letos prolomíme,“ říká tajemník MK Košice Ján Dvonč.

K maratonu patří i tradiční Bílá noc / Nuit Blanche, která se uskuteční v podvečer závodu. Sto padesát umělců z celé Evropy předvede světelné, zvukové i další umělecké kousky. Pro diváky je pak kromě bohatého doprovodného programu vyhlášená soutěž „Cvakni si maratón“. Závod llze sledovat na internetu, v televizi se hodinový záznam objeví v neděli večer.

WEB ZÁVODU


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.